Όταν η απόκρυψη κοστίζει ακριβά

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 07:00
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Οι πολέμιοι της υποχρεωτικής εγγραφής ισχυρίζονται ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν στο επιμελητήριο όταν δεν λαμβάνουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Ευκολότερη ή πιο δύσκολη έκανε τη ζωή του επιχειρηματικού κόσμου το Γενικό Εμπορικό Μητρώο; Μέχρι πέρυσι οι απόψεις μπορεί να ήταν μοιρασμένες ή να επικρατούσε αυτή, ότι το ΓΕΜΗ, τελικώς, ελάφρυνε τις επιχειρήσεις από τα διοικητικά και οικονομικά βάρη. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Πλήθος επιχειρηματιών διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατική δομή του Μητρώου, αλλά και για τις επιβαρύνσεις που έχει η παροχή της κάθε υπηρεσίας του.

Επιβαρύνσεις, οι οποίες είναι θεσμοθετημένες προκειμένου η επιμελητηριακή κοινότητα να λαμβάνει ορισμένους, όχι πολλούς είναι η αλήθεια, πόρους για την επιβίωσή της, καθώς η εγγραφή των επιχειρήσεων πλέον έχει καταστεί προαιρετική και δημόσια χρηματοδότηση δεν προβλέπεται.

Ήταν προς τη σωστή κίνηση η άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής στα οικεία επιμελητήρια; Κι εδώ οι γνώμες διίστανται. Ο καθένας προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του.

Οι πολέμιοι της υποχρεωτικής εγγραφής ισχυρίζονται ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν στο επιμελητήριο όταν δεν λαμβάνουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ίσως να έχουν δίκιο, αφού πλέον δεν καλούνται να καταβάλουν την ετήσια συνδρομή. Ίσως, όμως, το ποσό της ετήσιας συνδρομής τελικώς να είναι μικρότερο από αυτό που καλούνται να καταβάλουν αποσπασματικά για τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ. Και αυτό πλέον ισχυρίζονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες. Είναι αλήθεια ότι η ίδρυση του ΓΕΜΗ είχε σχεδιαστεί πολλά χρόνια πριν.

Ωστόσο, μια σειρά παλινωδιών και κακών χειρισμών μετέθετε τη δημιουργία του. Και ξαφνικά φτάσαμε στο 2011, όπου η ίδρυσή του επιταχύνθηκε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, το ΓΕΜΗ δεν ήταν και δεν είναι έτοιμο να σηκώσει το βάρος των έκτακτων συνθηκών. Και για να αντεπεξέλθει θα πρέπει να περάσουν ακόμη πολλά χρόνια.

Μέχρι τότε, όμως, οι δυσλειτουργίες θα είναι πολλές. Μία από τις σοβαρότερες είναι η δημοσιότητα των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Με την ίδρυση του ΓΕΜΗ αποφασίστηκε ότι οι επιχειρήσεις θα ήταν υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις μόνο στο Μητρώο.

Μόνο, όμως, που πολλές εξ αυτών δεν τις δημοσιεύουν ή όσες το κάνουν οι οικονομικές τους καταστάσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ μήνες μετά την κατάθεσή τους.

Προφανώς και πρόκειται για μια σημαντική δυσλειτουργία με σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία. Το έλλειμμα ενημέρωσης και διαφάνειας για τις οικονομικές εξελίξεις είναι στις μέρες μας μέγα ζήτημα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις στη «Μαρινόπουλος», η οποία είχε τρία χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, αποστερώντας από χιλιάδες επιχειρήσεις - προμηθευτές της κρίσιμες πληροφορίες. Κάτι που δεν συνέβαινε όταν οι ισολογισμοί δημοσιεύονταν στον Τύπο.

Υ.Γ. Φτάνουμε στα μέσα Ιουλίου και στο ΓΕΜΗ έχουν αναρτηθεί ελάχιστοι ισολογισμοί... Η «Μαρινόπουλος» τελικώς κατέθεσε τους ισολογισμούς για το 2012, 2013 και 2014 στις 27 Ιουνίου στο ΓΕΜΗ. Αλλά ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή