Πρ. Παυλόπουλος: H Μόρφου πρέπει να τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 19:15
UPD:19:24
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι «η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι’ αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ως «βασική προϋπόθεση της αμοιβαίως αποδεκτής συμφωνίας για ολοκληρωμένη και οριστική λύσης του Κυπριακού», χαρακτήρισε την επιστροφή της Μόρφου σε ελληνοκυπριακή διοίκηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης εδώ και 42 χρόνια πόλης.

Σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι «η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι’ αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον εγγυήτριες δυνάμεις», καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός, δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή