Μη αθηναϊκές παραστάσεις στο 1ο Festival Reborn in Athens

Στο θέατρο Θησείον έως τις 19 Ιουλίου
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 12:15
UPD:14:06

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας».

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Στοχεύοντας στην παρουσίαση δυνατών παραστάσεων σε μία γιορτή θεάτρου αποκλειστικά αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών, το 1ο Festival Reborn in Athens πραγματοποιείται από την εταιρεία PRO 4, στο κλιματιζόμενο θέατρο Θησείον, έως τις 19 Ιουλίου.

Η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, το Ναύπλιο, η Πάτρα και η Άρτα, με δραστήριους και εμπνευσμένους καλλιτέχνες, παρουσιάζουν στην πρωτεύουσα παραστάσεις που ξεχώρισαν.

«Να αλλάξουμε τα μέσα μας»

Ο διοργανωτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Mανόλης Σάρδης, εξηγεί: «Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα θεατρικά σχήματα με έδρα τους την Αθήνα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, για να παρουσιάζουν το έργο τους, στο πλαίσιο μίας γενικότερης τάσης για πολιτιστική αποκέντρωση. Τι γίνεται, όμως, με όλους αυτούς τους ταλαντούχους δημιουργούς εκτός των αθηναϊκών τειχών; Κάπως έτσι, γεννήθηκε και η ιδέα του Reborn: να γνωρίσουμε τα ανήσυχα πνεύματα κάθε μικρής και μεγάλης πόλης. Να φέρουμε τους ψαγμένους θεατές της Αθήνας σε επαφή με τους ψαγμένους δημιουργούς εκτός Αθηνών.

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».

Να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους των αθηναϊκών μέσων να γνωρίσουν πρώτοι τα επόμενα ονόματα, που θα μας απασχολήσουν. Να γίνει το θέατρο Θησείον ένα ουσιαστικό σημείο συνάντησης όλων όσοι αγαπάμε το θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Να ζήσουμε ένα Φεστιβάλ, που θα μας κάνει να σκεφτούμε αλλιώς για τις πόλεις μας και τους ανθρώπους, που ζουν και δημιουργούν εκτός Αθηνών. Να αλλάξουμε λίγο το πολιτιστικό τοπίο, συλλέγοντας όσες περισσότερες προτάσεις υψηλής ποιότητας, που θα συμβάλλουν στην καλλιτεχνική ανταλλαγή και ζύμωση. Και όπως συμβαίνει μετά από κάθε καλό θέαμα: να αλλάξουμε τα μέσα μας. Να αντέξουμε και να αντισταθούμε στα όσα δύσκολα συμβαίνουν. Να αναγεννηθούμε. Πού, σε καιρούς κρίσης, καθίσταται απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης».

Σημαντικό στη δύσκολη εποχή μας

Με τη σειρά τους, κάποιοι από τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ, σημειώνουν:

«Wake».

Όλγα Σπυράκη: «Η ομάδα μας συμμετέχει με χαρά στο Φεστιβάλ Reborn In Athens, όπου δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρξουμε σε ένα δυναμικό καλλιτεχνικό πλαίσιο και να αρθρώσουμε - επικοινωνήσουμε και τον δικό μας λόγο. Η παράστασή μας έχει τον τίτλο “Wake” (“Αγρύπνια”). Ένας μεγάλος χάρτης του κόσμου βρίσκεται απλωμένος στη σκηνή.

Οι θεατές, αρχικά, έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τα δικά τους προσωπικά ίχνη πάνω στον χάρτη, χρησιμοποιώντας δακτυλομπογιές που έχουμε τοποθετημένες δίπλα σε αυτόν. Αφού ολοκληρωθεί η δική τους παράθεση αποτυπωμάτων, πάνω σε έναν χάρτη ενός επαναχαρτογραφημένου κόσμου, οι χορευτές “διαβάζουν” τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θεατές και, μέσα από μια δική τους προδιαγεγραμμένη κινητική διαδρομή, “συνομιλούν” με αυτά. Σε ένα πλαίσιο, όπου τα γεγονότα, για τα οποία καλούμαστε να αφήσουμε ένα ίχνος σκέψης, περικλείουν μέσα τους πόνο, οδύνη, εγκατάλειψη πατρίδας, εμπόλεμες ζώνες και σκληρότητα, η Γη μας αλλάζει πρόσωπο, πονά και η ίδια, καθίσταται όλο και πιο άγονη και στέρφα Γη.

Και εμείς, έστω συμβολικά, προσπαθούμε να μείνουμε ξάγρυπνοι, να “μιλήσουμε” για όσα μας στοιχειώνουν, με την ελπίδα ότι η παραστατική αποκάλυψη των όσων συμβαίνουν θα μας αφυπνίσει όλους και θα μας παρακινήσει να διεκδικήσουμε Αλλαγή».

Νέα Ομάδα Θεάτρου Άρτας: «Επιλέξαμε το έργο “Inverted” του Γιάννη Ευαγγέλου, με σκοπό την ενασχόληση με πρωτότυπα νέα ελληνικά έργα, τα οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκουν δύσκολα τον δρόμο τους στη σκηνή. Είναι ένα σύγχρονο αλληγορικό έργο με επιρροές από το θέατρο του παραλόγου.

Πίσω από μία κλειστή πόρτα, ένας κρατούμενος υψηλής επικινδυνότητας παίζει διανοητικά παιχνίδια με τους φύλακές του, διαταράσσει τη λογική και τον ψυχισμό τους και τους ελέγχει ολοκληρωτικά. Οι επιζώντες φύλακες Α και Β επιδίδονται σε ένα παιχνίδι επιβίωσης. Μέσα σε συνθήκες απόλυτης προσωπικής αποσύνθεσης, δυο άνθρωποι αναζητούν ταυτότητα. Αντί, όμως, για τη δύσκολη οδό της δημιουργίας, επιλέγουν την εύκολη λύση της καταστροφής.

Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μας στο 1ο Reborn in Athens Festival, και όπως έγραψε και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης: το “Inverted” είναι μια υπέροχη παράσταση, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες παραγωγές της Αθήνας».

GIORGOS STAVROS

«Inverted».

Εταιρεία θεάτρου «Θέση»: «Η “Θέση” ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Θεσσαλονίκη, από πέντε απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας παράστασης με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και, με όπλα της τα βασικά στοιχεία του θεάτρου: τον λόγο την κίνηση και το τραγούδι, να αγγίξει θεατές οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μεταφρασμένο και επεξεργασμένο από την ίδια την ομάδα.

Η ομαδική δουλειά, η ενασχόληση με όλους τους τομείς του θεάτρου και η χαρά της δημιουργίας μιας παράστασης από το μηδέν είναι τόση, που μας κάνει να ξεχνάμε, στο τέλος, όλες τις δυσκολίες. Η φωνή, το σώμα και η φαντασία είναι τα εργαλεία, για να πούμε την ιστορία μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο 1ο Φεστιβάλ Reborn In Athens. Είναι πολύ σημαντικό, σε τόσο δύσκολους καιρούς για τον πολιτισμό, να δίνεται βήμα σε δημιουργούς και ομάδες από κάθε μεριά της Ελλάδος και να δημιουργείται η δυνατότητα για τους καλλιτέχνες της περιφέρειας να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν και ελπίζουμε το Reborn In Athens να γίνει ένας θεσμός, που θα αναδείξει ομάδες παραστατικών τεχνών από κάθε γωνιά της χώρας».

«Hope»

Ομάδα Op3: «Η συμμετοχή μας στο “Reborn In Athens” μάς δίνει την καλύτερη αφορμή, για να παρουσιάσουμε την πρώτη μας δουλειά, που κινείται σε αρκετά ιδιαίτερα μονοπάτια της τέχνης. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, που τολμάει να δώσει βήμα και φωνή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες εκτός Αθηνών, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, μιας και ερχόμαστε από το Ναύπλιο.

Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και visuals συνδυάζονται αρμονικά, για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο νόημα στην έννοια της “θεματικής τέχνης”. Η παράσταση “Hope”, ως ένα τέτοιο ιδιαίτερο εγχείρημα, προσπαθεί να αφήσει ελεύθερο το πνεύμα και τη δημιουργικότητα του καθενός να ερμηνεύσει και να κάνει προσωπικό του βίωμα τα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του έργου.

Το “Hope” αντιπροσωπεύει το ντεμπούτο θεματικό άλμπουμ των Op3. Η ιδιαιτερότητα του project, εκτός από το ενσωματωμένο θεατρικό στοιχείο που υπάρχει στις ζωντανές παραστάσεις, είναι  πως, παρότι το album version χρησιμοποιεί ήχους από τη neo - classical / cinematic / electronic μουσική γκάμα, η live μεταφορά του γίνεται με την προσθήκη drums, κιθάρας και μπάσου, όπου σε συνδυασμό με το πιάνο και τα FX, δημιουργούν νέες μουσικές κατευθύνσεις σε μια πιο ambient / post - rock / modern - jazz ηχητική πανδαισία.

Όλα αυτά, συνδυασμένα με την αφήγηση, την ποίηση και τον λόγο που παίρνει ζωή με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας ηθοποιών. Από την ιδιαίτερη αυτή μείξη των επιμέρους στοιχείων σε ένα αρτιστικό πάντρεμα με εντυπωσιακά background visuals και έναν ατμοσφαιρικό σχεδιασμό φώτων, συντίθεται μία ιστορία εσωτερικής αναζήτησης και ελπίδας».

«Hope».

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 21.15: «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Θεσσαλονίκη), εταιρεία θεάτρου «Θέση», σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας. Χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς, 5 ηθοποιοί υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, γεμάτο έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 21.15: «Hope» (Ναύπλιο), σενάριο -  concept: Δημήτρης Μητρόπαπας, σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σπηλιώτης. Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και visuals συνδυάζονται αρμονικά, για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο νόημα στην έννοια της «θεματικής τέχνης», σε ένα ιδιαίτερης αισθητικής θέαμα που προσπαθεί να αφήσει ελεύθερο το πνεύμα και τη δημιουργικότητα του καθενός να ερμηνεύσει και να κάνει προσωπικό του βίωμα όσα διαδραματίζονται στο έργο.

Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 21.15: «Inverted» (Άρτα) του Γιάννη Ευαγγέλου, σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης. Ένα έργο που αναφέρεται στον φόβο και τις αιτίες του, εστιάζοντας στις καταλυτικές συνέπειές του.

Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 21.15, χοροθεατρική παράσταση «Wake» (Πάτρα), χορογραφία: Όλγα Σπυράκη. 

Mανόλης Σάρδης.

Πληροφορίες

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3235351. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), καταστήματα Forth net, ταμείο του θεάτρου μόνο τις ημέρες των παραστάσεων (17.00 - 21.30), κρατήσεις εισιτηρίων: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 16:00, στο 210 3255444, ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr, τηλεφωνική: 210 7234567.

Προτεινόμενα για εσάς