Ο κατάλληλος άνθρωπος

Προβολείς
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 14:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

«Η μητέρα μου ανέκαθεν επιθυμούσε να γίνω καθηγητής, διότι έχουμε πολλούς στην οικογένεια που είναι καθηγητές». Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν ήταν τόσο γνωστός για την ακαδημαϊκή του καριέρα, παρ’ όλο που διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια. Στη νομική σχολή Catolica Global School of Law της Λισαβόνας διδάσκει από το 2015 «τη δυναμική των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και στο συγκεκριμένο πεδίο, οι γνώσεις του κ. Μπαρόζο είναι κάτι παραπάνω από αντιπροσωπευτικές, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί μία δεκαετία, από το 2004 έως το 2014. Πριν από την προεδρία της Κομισιόν, ο 60χρονος πολιτικός είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, από το 2002 έως το 2004.

Η θητεία του στο «τιμόνι» της Κομισιόν συνέπεσε με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της Ευρωζώνης, η οποία δοκιμάσθηκε σκληρά από την κρίση χρέους. Οι χειρισμοί του κ. Μπαρόζο θεωρούνται από αρκετούς παρατηρητές ότι βοήθησαν την Ευρωζώνη να επιβιώσει της κρίσης, βάζοντας τα «θεμέλια» για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, την ενεργοποίηση αυστηρότερων κανονισμών δημοσιονομικής πειθαρχίας και αυστηροποίηση του πλαισίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο γυρίζει σελίδα στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στην Goldman Sachs International, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και στεγάζει τις διεθνείς δραστηριότητες του αμερικανικού «κολοσσού» Goldman Sachs. Ο κ. Μπαρόζο θα αναλάβει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά το Brexit.

Στην Πορτογαλία, ο διορισμός του σε μια επενδυτική τράπεζα που φέρει μερίδιο ευθύνης για την πιστωτική κρίση του 2008 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εγείροντας ερωτηματικά περί σύγκρουσης συμφερόντων. Για την οικονομική κοινότητα, όμως, ο κ. Μπαρόζο, χάρη στην πείρα και την τεχνογνωσία του, αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Ας μην ξεχνάμε, δεν είναι ο μοναδικός τεχνοκράτης των Βρυξελλών που διαβαίνει το κατώφλι του αμερικανικού επενδυτικού «κολοσσού»: ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε εργασθεί στην Goldman προτού βρεθεί στον γυάλινο «πύργο» της Φραγκφούρτης.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή