Αναπτύσσει δυνάμεις σε Βαλτική και Πολωνία το ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 21:52
UPD:09/07/2016 14:35
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανέθεσαν στους διπλωματικούς απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα τη λογική των κινήσεων αυτών την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

A- A A+

Στην ανάπτυξη πολυεθνικών δυνάμεων στα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και την Πολωνία συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών του NATO την Παρασκευή, με το σκεπτικό της αποτροπής οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Πρόκειται για τέσσερα πολυεθνικά τάγματα, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανέθεσαν επίσης στους διπλωματικούς απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα τη λογική των κινήσεων αυτών την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτά τα τάγματα θα είναι ισχυρά και θα είναι πολυεθνικά. Καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρσοβία.

EURONEWS

«Καθώς ενισχύουμε τα αποτρεπτικά μας μέσα και την άμυνά μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί (...). Θα ενημερώσουμε τη Ρωσία για τις αποφάσεις που λάβαμε στη σύνοδο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο κ. Ομπάμα.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.

Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει 1.000 άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή