Μαξίμου: Οι επιδιώξεις για τον εκλογικό νόμο και η «μάχη» για το πολιτικό κέντρο

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 13:27
UPD:13:36
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Ακόμη κι αν στην ψηφοφορία κατά άρθρο η πρόταση για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα λάβει 200 θετικές ψήφους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, καθώς για το θέμα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τις εσωτερικές αντιθέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί» η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να καταστεί κυρίαρχη του πολιτικού «παιχνιδιού» στη μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς εποχή.

Η εφ’όλης της ύλης διαρροή προς τους δημοσιογράφους της κυβερνητικής πηγής στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα και η κίνηση, χθες το βράδυ στη Βουλή, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, να «σπάσει» το άρθρο 2 της κυβερνητικής πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, κλείνοντας το μάτι στον Περισσό, φαίνεται πως είναι μέρος της προσπάθειας του Μαξίμου για αλλαγή ατζέντας τόσο με τις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες -εκλογικός νόμος, Συνταγματική Αναθεώρηση- όσο και με τη «στροφή στην ανάπτυξη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης 200 θετικών ψήφων σε ένα από τα επιμέρους άρθρα -κυρίως στην κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα- το όλο θέμα έχει ήδη αναδείξει τις εσωτερικές αντιθέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ρήση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» που χρησιμοποίησε χθες κυβερνητική πηγή είναι απολύτως ενδεικτική, ενώ ειδικά στις εξελίξεις στον κρίσιμο χώρο της κεντροαριστεράς η εκτίμηση είναι ότι η στάση κυρίως του ΠΑΣΟΚ «να συνταχθεί πίσω από τη Ν.Δ. απορρίπτοντας την απλή αναλογική καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ τη μοναδική δύναμη στο χώρο σε επίπεδο εκλογικού σώματος».

Ωστόσο, ακόμη κι αν στην ψηφοφορία κατά άρθρο η πρόταση για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα λάβει 200 θετικές ψήφους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, καθώς για το θέμα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Με αφορμή τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα αλλά και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το λεγόμενο «plan X» στην κυβέρνηση επιχειρούν να αναδείξουν την, κατά τη γνώμη τους, διαφοροποίηση του Β. Μεϊμαράκη ο οποίος υποστήριξε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση «χρειάζεται εθνική συνεννόηση» δείχνοντας ότι διαφωνεί με τη γραμμή «Παραιτηθείτε».

Ανάλογη στάση θα τηρήσει το Μαξίμου και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όπου ήδη κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μιλούν για «στήριξη του παλιού πολιτικού συστήματος στη διαφθορά».

Στο βάθος βέβαια όλων των παραπάνω βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση και το κλίμα τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, από το οποίο θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, παρά το πρόσκαιρο και σε μεγάλο βαθμό τεχνητό ανέβασμα των πολιτικών τόνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή