Οι λίστες της αντιύλης

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 14:00

Συνολικά στη «λίστα της ομορφιάς» αναπαύονται περί τα 83 δισ. ευρώ. Δεν είναι σκοτεινή στις φορολογικές αρχές ύλη, είναι κάτι ανάλογο με την αντιύλη. Υπάρχουν σ’ ένα ξεχωριστό σύμπαν παράλληλο προς το δικό μας. Απευθύνονται στο θυμικό μας, αλλά μάλλον δεν είναι το γιατρικό μας, γιατί ελάχιστα μπορούν να εισπραχθούν.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το 2011 ήταν 6.000 επιχειρήσεις που χρωστούσαν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, οι οφειλές άνω των 30 δισ. ευρώ και τα ονόματα είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP.

Σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες και δώσαμε ραντεβού για νέες εμπειρίες, διότι στη «μαύρη» λίστα περιλαμβάνονταν επιχειρήσεις που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους εδώ και χρόνια, επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και κρατικές επιχειρήσεις που είχαν πλέον ιδιωτικοποιηθεί.

Από την Πειραϊκή - Πατραϊκή, που τη δεκαετία του ‘60 είχε ετήσια παραγωγή που έφτανε να καλύψει δύο φορές την ελληνική ακτογραμμή και «έντυσε, στόλισε και νοικοκύρεψε» την Ελλάδα, και το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» Μινιόν μέχρι την παλαιά Τράπεζα Κρήτης, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 158 εκατ. ευρώ, και την παλαιά Ολυμπιακή με χρέη 152 εκατ. ευρώ.

Πετάξαμε στο 2012 και ξαναβρήκαμε ονόματα. Η μεγαλύτερη οφειλή ήταν τα 952 εκατ. ευρώ (ανά φυσικό πρόσωπο). Δεκαπέντε φορολογούμενοι χρωστούσαν 3,2 δισ. ευρώ. Ο πρωταθλητής οφειλέτης, Θεσσαλονικιός λογιστής, που είχε εμπλακεί σε υπόθεση με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές, και εξέτιε ποινή φυλάκισης, βρίσκεται και στη φετινή λίστα, που δεν αλλάζει πίστα. Η πρώτη τριάδα ίδια και απαράλλαχτη τέσσερα χρόνια μετά. Αυξάνονται μόνο και πληθύνονται τα ποσά από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Συνολικά στη «λίστα της ομορφιάς» αναπαύονται περί τα 83 δισ. ευρώ. Δεν είναι σκοτεινή στις φορολογικές αρχές ύλη, είναι κάτι ανάλογο με την αντιύλη. Υπάρχουν σ’ ένα ξεχωριστό σύμπαν παράλληλο προς το δικό μας. Απευθύνονται στο θυμικό μας, αλλά μάλλον δεν είναι το γιατρικό μας, γιατί ελάχιστα μπορούν να εισπραχθούν. Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό μας; Σε αντίθεση με τους Φυσικούς, που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το σύμπαν περιέχει μόνο ύλη, εμείς απορούμε γιατί δεν περιέχει μόνο αντιύλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή