Συνεργασία της Google DeepMind με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 00:47
UPD:00:48
Wikimedia Commons

Η εταιρεία επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος machine learning που θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν την όραση, απλά και μόνο μέσα από μια ψηφιακή σάρωση του ματιού του ασθενούς.

A- A A+

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Google DeepMind, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της τεχνολογικής επικαιρότητας λόγω της νίκης προγράμματός της εναντίον πρωταθλητή του «Γκο», ανακοίνωσε τη δεύτερη συνεργασία της με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS- National Health Service), συνεργαζόμενη με το νοσοκομείο Moorfields Eye στο ανατολικό Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος machine learning που θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει προβλήματα τα οποία μπορεί να απειλήσουν την όραση, απλά και μόνο μέσα από μια ψηφιακή σάρωση του ματιού του ασθενούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η συνεργασία αυτή είναι η δεύτερη μεταξύ του NHS και της DeepMind, η οποία αποτελεί στην ουσία τον κλάδο έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη της Google. H προηγούμενη, η οποία συνεχίζεται, είναι με το νοσοκομείο Royal Free στο βόρειο Λονδίνο, καθώς και τα Barnet και Chase Farm και έχει να κάνει με τη χρήση εφαρμογής smartphone για την παρακολούθηση της λειτουργίας των νεφρών των ασθενών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά κατά την οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί machine learning σε πρόγραμμα που σχετίζεται με την υγεία. Το project περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο ανώνυμες σαρώσεις ματιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την «εκπαίδευση» ενός αλγορίθμου, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα παθήσεις που μπορούν να απειλήσουν την όραση.

Η συνεργασία προέκυψε χάρη στο αίτημα ενός γιατρού του νοσοκομείου, του Πιρς Κιν, οφθαλμολόγου, ο οποίος επικοινώνησε με την DeepMind για να συζητήσει την ανάγκη για καλύτερες αναλύσεις των σαρώσεων του ματιού.

Σημειώνεται πως η συνεργασία της DeepMind με το Royal Free είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς δεν ήταν ανώνυμα τα δεδομένα ασθενών που κοινοποιήθηκαν – και για αυτό ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε σε αυτό το ζήτημα στην συνεργασία με το Moorfields.

Προτεινόμενα για εσάς