ΕΙΤΗΣΕΕ: Η επιστολή Έτινγκερ σχετίζεται και με τη διαδικασία αδειοδότησης

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 17:42
UPD:17:47
Shutterstock
A- A A+

Η επιστολή του επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ Έτινγκερ αφορά και τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η DIGEA, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό»

Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ, η επιστολή σχετίζεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς «οι ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και να μην τις υποκαθιστά το κράτος».

«Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος» συνεχίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ και συμπληρώνει ότι το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι με επιστολές και εξώδικα, τα τελευταία 15 χρόνια ζητεί από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ δεν διαφωνεί σε μια διαδικασία αδειοδότησης, αρκεί - όπως τονίζει - αυτή να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία», καθώς και ότι «η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή