Τουρκία: Δεν μιλήσαμε για χρήση του Ιντσιρλίκ από τους Ρώσους

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 15:47
UPD:15:51
EPA/JANOS MARJAI

«Δεν έκανα τέτοια δήλωση. Είπαμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους στον αγώνα κατά του I.Κ.. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προσεχώς με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του Ι.Κ.. Δεν έκανα κάποιο σχόλιο που να αναφέρεται στην άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», τόνισε σε σχόλιά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε να ανοίξει η βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά αεροπλάνα, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στη συνεργασία με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε πει ότι ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Δεν έκανα τέτοια δήλωση. Είπαμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους στον αγώνα κατά του I.Κ.. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προσεχώς με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του Ι.Κ.. Δεν έκανα κάποιο σχόλιο που να αναφέρεται στην άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», τόνισε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Παρότι η Τουρκία και η Ρωσία αναγνωρίζουν την απειλή του Ι.Κ., είναι σε αντίθετες πλευρές στη συριακή σύγκρουση, εγείροντας ερωτήματα για τη δυνατότητα χρήσης του Ιντσιρλίκ από τους Ρώσους.

Η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να ανησυχήσουν για τη χρήση από τους Ρώσους της αεροπορικής βάσης, η οποία βρίσκεται πέντε μίλια βόρεια της πόλης των Αδάνων, κοντά στα συριακά σύνορα.

Η βάση του Ιντσρλίκ φιλοξενεί αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ι.Κ..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή