«Η πρόοδος εδώ και 25 αιώνες είναι σχετικά λίγη σε σχέση με την ποιότητα που παρήγαγε η ελληνική αρχαιότητα και που βρίσκουμε σήμερα σε σύγχρονους -στην πλειοψηφία- Αμερικανούς αναλυτές και φιλοσόφους. Το καλύτερο βιβλίο για το μάνατζμεντ γράφτηκε από τον Ξενοφώντα (Ο Οικονομικός και η Κύρου Παιδεία), ενώ έννοιες όπως η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, η καταγραφή της σχέσης ρίσκου-απόδοσης, οριακής απόδοσης με οριακή προσπάθεια, εμπορικής πίστης, αξίας της ανταγωνιστικότητας και αντιπαλότητας, αλλά και της αξιοκρατίας, όπως και η αξία της διαφορετικότητας και της γνώσης, καταγράφονται και αναλύονται διεξοδικά από τους αρχαίους φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, τον Ηράκλειτο, τον Θουκυδίδη».
Δεν πρόκειται για δηλώσεις ενός ελληνιστή, αλλά του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα στο τρίτο διεθνές συνέδριο του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό (ΔΙΕΓΠ) που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Για την ιστορία, το έργο του Ξενοφώντα «Οικονομικός λόγος» ή «Περί οικονομίας» είναι μία μελέτη για τα πιο κατάλληλα μέσα για τη διαχείριση της οικονομίας. Είναι επίσης αξιόλογη η μελέτη «Πόροι ή περί προσόδων της αθηναϊκής πολιτείας και αυξήσεως αυτών», όπου μιλάει για το πώς πρέπει να αναδιοργανωθούν τα οικονομικά της Αθήνας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι σύμμαχοι.
Στο «Κύρου Παιδεία» ο ιστορικός Ξενοφών (430-355 π.Χ.) παρουσιάζει τη δική του αντίληψη για το ρόλο του ηγέτη. «Ημουν αρχηγός των Μήδων όχι γιατί είμαι ο καλύτερος απ’ όλους, αλλά μάλλον επειδή αυτοί οι ίδιοι πιστεύουν ότι είμαι σε όλα καλύτερός τους», λέει ο ιδρυτής της Περσικής αυτοκρατορίας.