Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για τον ΟΛΠ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 14:11
UPD:14:14
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση παραχώρησης για το λιμάνι του Πειραιά. Υπέρ ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε και καταψηφίζουν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει καλέσει το απόγευμα τη διοίκηση της COSCO. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα ο εισηγητής του Ηλίας Καματερός άλλαξε την γνώμη του και είπε ότι δεν πρέπει να κληθεί η COSCO. «Η Βουλή καλεί φορείς, επιμελητήρια, εκπροσώπους εργαζομένων, όχι επιχειρηματίες. Φαντάζεστε να καλούμε επιχειρηματίες με αντικρουόμενα συμφέροντα;», είπε. Η προεδρεύουσα Εύη Καρακώστα τον ενημέρωσε ότι ήδη έχει κληθεί η COSCO.

«Βρήκαμε μία συμφωνία με την οποία διαφωνούσαμε. Προσπαθήσαμε να τη βελτιώσουμε σε όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μπορεί τα νούμερα να αναπτυχθούν, καθ είμαι σίγουρος ότι θα αναπτυχθούν. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η κοινωνία να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερα οφέλη από αυτή την συμφωνία. Αυτή είναι η διαφωνία που έχουμε με τους νεοφιλελεύθερους», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ..

«Εκπληρώνουμε μία ανειλημμένη υποχρέωση που είχαμε από το νόμο του 2015 που ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουή. Αυτό θα εμπεδώσει καλύτερο κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας. Η σύμβαση που βρήκαμε δεν είχε σχέση με αυτά που γίνονται στην Ε.Ε. είμαστε η μόνη χώρα όπου παραχωρείται όλο το λιμάνι, όταν στην Ε.Ε. παραχωρούνται τμήματα. Δεν τίθεται σε αμφιβολία ο δημόσιος έλεγχος στα λιμάνια, ενώ ρυθμίζονται θέματα κρατικής εποπτείας και διασφάλισης του δημοσίου. Προβλέπεται συναίνεση του Δημοσίου για κάθε έργο και υπάρχουν συγκεκριμένες χωροθετήσεις και διασφαλίσεις για την συντήρηση των έργων», πρόσθεσε ο κ. Καματερός. 

«Απύθμενο θράσος, ψέματα, παραπλάνηση και μάλιστα συστηματική. Το μόνο σας μέλημα είναι η παραμονή σας στην εξουσία και σ’ αυτό θυσιάζετε το μέλλον του λαού», είπε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άσκησε προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας, που όπως είπε, «είχε κάνει σκοπό της ζωής του να μην πουληθεί το λιμάνι».

Η κ. Κεφαλογιάννη έθεσε το θέμα των μετατάξεων των εργαζομένων από τον ΟΛΠ στο Δημόσιο. «Γιατί δεν έγινε διαπραγμάτευση ώστε να μείνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιώτη επενδυτή; Δίνετε στον ιδιώτη το δικαίωμα να επιλέξει ποιους θα καλύψει αντί να διαπραγματευτείτε να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων. Και μετά φορτώνετε το Δημόσιο με το κόστος των μετατάξεων των εργαζόμενων», υποστήριξε.

«Πάγια θέση μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού», ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος και πρόσθεσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους και πιστεύουν ότι είναι μία μαύρη μέρα για το λιμάνι. Η Ν.Δ. τι προσπαθεί να πει; Ότι θα έδινε το 51% και μετά το 16%; Αυτό το έκανε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Θοδωρή, τα έΜαθες τα νέα; Από το λιμάνι της αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και λαχτάρα για την εξουσία», είπε ειρωνικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας. Με παρόμοια ειρωνική διατύπωση έκλεισε και την ομιλία του: «Θέλω να πω κουράγιο Θοδωρή. Με την διατήρηση της καρέκλας του υπουργείου ελπίζω να απαλύνετε τον πόνο».

Επί της ουσίας ο Κ. Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε την πρόταση Βαρβιτσιώτη. «Τόσο πολύ μοιάζετε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ», σχολίασε. Αναφερόμενος στις μετατάξεις είπε ότι «είναι ρουσφέτι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην COSCO. Δεν μπορεί την ώρα που κλείνει ο Μαρινόπουλος να κάνετε ρουσφέτι στην COSCO για να μεταφερθούν, αντί να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Να πάρετε πίσω το θέμα. Είναι ρουσφέτι. Είναι ντροπή την ώρα που κλείνουν 13.000 θέσεις εργασίας στον Μαρινόπουλο να κάνετε ρουσφέτι στην διοίκηση μίας ιδιωτικής εταιρείας. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο για τον Μαρινόπουλο;».

«Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο κενό και ας λέτε ότι τους διασφαλίζετε τις εργασιακές σχέσεις», είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κάνοντας λόγο για «κοροϊδία και υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο». Η κ. Μανωλάκου ανέφερε ότι «διαχρονικά διαπράττεται έγκλημα από όλους σας. Η ιδιωτικοποίηση με την ξεδιάντροπη σύμβαση εντάσσεται στα στρατηγικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ποτίσατε όλοι σας το κινέζικο μονοπώλιο και τώρα κάνετε και κριτική για ξεπούλημα. Ρωτήστε τους εργαζόμενους σε τι συνθήκες δουλεύουν».

«Θα ήταν σαν να κλέβαμε παγκάρι να παραθέσουμε δηλώσεις, συνθήματα, μεταβολές απόψεων που χαρακτήρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προέχει αυτό και δεν είναι χρήσιμο. Αν δεν συνεννοηθούμε τώρα ως πολιτικό σύστημα φοβάμαι ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε πάνω στα ερείπια της χώρας», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Επεσήμανε ακόμη ότι «μας ξενίζει το άρθρο 11 για την μετάταξη του προσωπικού. Καταφέρνετε για πρώτη φορά μία ιδιωτικοποίηση να αυξάνει τον δημόσιο τομέα».

«Η Ένωση Κεντρώων πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις, και όχι στο ξεπούλημα», ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Εξακολουθείτε να μην γνωρίζετε πώς γίνονται οι δουλειές στο δημόσιο και γι’ αυτό θα σας παροτρύνουμε να αφήσετε τις θέσεις σας σε κάποιους που ξέρουν».

«Δεν συζητάμε ιδιωτικοποίηση, αλλά τι παραχωρούμε από το λιμάνι του Πειραιά στην εταιρεία στην οποία θα πουληθεί ο ΟΛΠ», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και πρ. υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που παραλάβατε; Έχετε βάλει μία επένδυση; Τίποτα. Το σχέδιο του Δεκεμβρίου του 2014 δεν άλλαξε. Χάσαμε χρόνο. Την σύμβαση Βαρβιτσιώτη καταθέτει η κυβέρνηση».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή