Οι ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες για Brexit, Ε.Ε. και οικονομία

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 07:20
UPD:07:32
REUTERS/PHIL NOBLE

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο δείπνο εργασίας των 27. 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η Ελλάδα δεν έχει και δεν εγκρίνει την τιμωρητική διάθεση απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, επιδιώκει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διευθέτηση των σχετικών διαδικασιών εξόδου -προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σαφή βηματισμό- ώστε να αποφευχθεί ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας στις αγορές και επισημαίνει τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε ως χώρα όταν πέρυσι κατέφυγε στο γνωστό δημοψήφισμα σε σχέση με αυτή που «απολαμβάνει» σήμερα η Βρετανία.

Με τις θέσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε χθες στο δείπνο εργασίας των 27 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Ελλάδα είναι ίσως από τα πιο προστατευμένα κράτη-μέλη αυτή τη στιγμή, αφού για παράδειγμα δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο κοντά στο 1% την ίδια ώρα που τα δεκαετή ομόλογα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών ανέβηκαν 20%  λόγω του Brexit.   

Από εκεί και μετά και σύμφωνα με κορυφαίες πηγές της Κομισιόν, ο νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία αναμένεται να είναι στη θέση του ακόμη και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στις  27 του ίδιου μήνα στην Μπρατισλάβα να εξηγήσει λεπτομερώς στους 27 τι προτίθεται να πράξει.

Μέχρι τότε, λέει κυβερνητική πηγή, η Βρετανία θα είναι μέλος της Ε.Ε.  Η πλειοψηφούσα τάση εντός των  27 είναι ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ως προς το χρόνο που πρέπει να ενεργοποιηθεί. Μεταξύ δηλαδή του «as soon as possible» των θεσμών, της Κομισιόν, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας και μεταξύ των Γερμανών, Λιθουανών κλπ. που λένε «να το δούμε» σε εύλογο χρόνο και ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να έχει λίγο «χώρο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά το κείμενο συμπερασμάτων και τη σημερινή άτυπη των 27 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δείπνο ο Καμερον έκανε μια πολύ φορτισμένη συγκινησιακά τοποθέτηση λέγοντας χαρακτηριστικά «it did nοt worked out», κάτι που είπε και στον Έλληνα πρωθυπουργό στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή