Επαναπατρίζεται από το Λονδίνο αγαλματίδιο Κούρου

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 18:10
A- A A+

Σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα παραλάβει από τη Μορφωτική Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο το χάλκινο αγαλματίδιο Κούρου της αρχαϊκής περιόδου, που είχε κλαπεί από το Μουσείο Βαθέος Σάμου.

Προέρχεται από το Ηραίο Σάμου, είναι ύψους περίπου 11 εκατοστών και είναι καταγεγραμμένο στους καταλόγους του Μουσείου με αριθμό ευρετηρίου Samos B.89. Η αφαίρεσή του από το Μουσείο Βαθέος τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία οι δυνάμεις Κατοχής προέβησαν σε πλήθος αυθαίρετων ενεργειών.

Το αγαλματίδιο είχε αγοραστεί από το βρετανό αρχαιοπώλη James Ede, Πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως Αρχαιοπωλών, ο οποίος έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του ΥΠ.ΠΟ.

Οταν ο κ. Ede πληροφορήθηκε από τον δρα James Prag, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manchester, ότι το αγαλματίδιο προέρχεται από το Μουσείο Βαθέος Σάμου, επικοινώνησε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο και το παρέδωσε οικειοθελώς, κατόπιν επιβεβαίωσης των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ότι πρόκειται πράγματι για αρχαίο κλαπέν από δημόσια αρχαιολογική συλλογή.

Προτεινόμενα για εσάς