Εκλογικός νόμος και Brexit στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 10:38
UPD:10:41
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση και το Brexit θα απασχολήσουν τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθούν οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ο προσυνεδριακός διάλογος, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν σημεία που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις, όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού - θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Στόχος της Κεντρικής Επιτροπής είναι να υπάρξουν αποφάσεις έως την Κυριακή το βράδυ, για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει.

Η κυβέρνηση άλλωστε, εκτιμά ότι μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή