Το Μαξίμου ανησυχεί για τη Σύνοδο της Ε.Ε.

Φόβοι Παπανδρέου για την ελληνική παρουσία
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 17:05
A- A A+

ΟΙ δυσκολίες στην διαπραγμάτευση τόσο για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Μειώνεται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και αυξάνονται οι χώρες που διεκδικούν μερίδιο, λόγω της διεύρυνσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης μετά από τη σύσκεψη και επισήμανε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο», ενώ ευχήθηκε η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε τις πολιτικές προεκτάσεις από τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία, οι οποίες «επηρεάζουν την διαπραγμάτευση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι πιο πλούσιες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική μείωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα».

Φόβους ότι η κυβέρνηση θα είναι απούσα από τη διαπραγμάτευση που αρχίζει αύριο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ότι ο πρωθυπουργός απλώς θα συμπληρώνει την «οικογενειακή φωτογραφία» των «25», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι έχει ήδη προαναγγείλει την υποχώρησή του και ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να πάρει λιγότερα από όσα θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας. Προέβλεψε δε ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει νέο επικοινωνιακό τρικ, ανακοινώντας την τελευταία στιγμή ποιός θα είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να πει ότι πέτυχε το στόχο του.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως με υποχώρηση από το ύψος των κονδυλίων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σημίτη υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει προκειμένου να πάρει η χώρα από το νέο προϋπολογισμό 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3-4 δισ. τα πέτυχε την τελευταία νύχτα της διαπραγμάτευσης. Η αυριανή διαπραγμάτευση δεν είναι απλή διεκπεραίωση μιας ακόμα ευρωπαϊκής αγγαρείας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή