Επιστολή Γιούνκερ στους ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής

«Κοινή δήλωση» για τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος - Αφιερωμένη στα δημοσιονομικά η 2η ημέρα
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 17:19
UPD:17:21
A- A A+

Η υιοθέτηση «κοινής δήλωσης» σχετικά με τη διαδικασία η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί για το θέμα της επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, θα επιδιωχθεί κατά το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στους 24 ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, οι εργασίες θα αρχίσουν την Πέμπτη στις 17.00 ώρα Βελγίου (18.00 ώρα Ελλάδας) με την καθιερωμένη συνάντηση μεταξύ των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοζέπ Μπορέλ. Θα συνεχιστούν στις 17.30 ώρα Βελγίου (18.30 ώρα Ελλάδας) με μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, ενώ στις 19.30 ώρα Βελγίου (20.30 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η οικογενειακή φωτογραφία των 25 Ευρωπαίων ηγετών. Μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20.00 ώρα Βελγίου (21.00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να αρχίσει το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών και το δείπνο εργασίας των υπουργών εξωτερικών.

Οπως επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή του προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, θέμα του δείπνου εργασίας των ευρωπαίων ηγετών θα είναι η συνέχιση της συζήτησης επί του Ευρωσυντάγματος και επιδίωξη είναι, όπως αναφέρει, να υιοθετηθεί μια «κοινή δήλωση» για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα θέματα εξωτερικών σχέσεων που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου που θα αρχίσουν στις 9.30 ώρα Βελγίου (10.30 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προσδιορίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών και πηγές της προεδρίας της Ε.Ε. ανέφεραν σήμερα οτι η Σύνοδος Κορυφής «είτε θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά».

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού επισημαίνει ότι «η Σύνοδος Κόρυφης διεξάγεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημειώνει ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες μας με ιδιαίτερη προσοχή και αναμένουν απαντήσεις και πράξεις». Καταλήγοντας, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πως «υπολογίζει στην υποστήριξη και τη συνεργασία των ομολόγων του προκειμένου να αποδείξουμε ότι η Ε.Ε. λειτουργεί προς όφελος των πολιτών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή