Οι σαμπάνιες που δεν άνοιξαν

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 16:21
UPD:18:27
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
A- A A+

της Νατάσας Στασινού

[email protected]

"Είναι σαν να σε περιμένεις ένα τσουνάμι και τελικά να σου λένε ότι έγινε λάθος και δεν θα  σε χτυπήσει", παρατηρούσε σε τηλεοπτικό σταθμό λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, Έλληνας traders του Λονδίνου. "Είναι λογικό να αισθανθείς ανακούφιση, να ηρεμήσεις και να κάτσεις να πιεις ένα ποτό" συμπλήρωνε.

Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα, που δημιουργήθηκε στις αγορές τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της βρετανικής κάλπης, καθώς οι φανερές έρευνες των YouGov και Ipsos (αλλά και οι μυστικές έρευνες, που είχαν παραγγείλει μεγάλες τράπεζες και hedge funds) έδιναν προβάδισμα 4 έως 8 μονάδων στο Bremain και τα γραφεία των στοιχημάτων ανέβαζαν τις πιθανότητες παραμονής στο 90%.  Η λίρα επιδιδόταν σε ξέφρενο ράλι, τα futures των μετοχών απογειώνονταν, όπως και οι τιμές του πετρελαίου.

Και εκεί, που μέσα σε ένα κλίμα χαλαρότητας και ευφορίας, οι σαμπάνιες ήταν έτοιμες να ανοίξουν… το τσουνάμι χτύπησε και σάρωσε τα πάντα. Πριν ακόμη ξημερώσει είχε γίνει σαφές ότι η κάλπη μίλησε και δεν είπε αυτά, που έλεγαν τα στοιχήματα. Ήρθε να θυμίσει ότι όσες "ψήφους εμπιστοσύνης" και εάν δώσουν οι αγορές, η ψήφος των πολιτών είναι αυτή, που μετρά. Δεν είναι η πρώτη φορά, που δημοσκόποι και ειδικοί πέφτουν έξω. Ειδικά στη Βρετανία. Αυτή τη φορά, όμως, το σοκ ήταν παγκόσμιο.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή