Στο ρυθμό της Συνόδου Κορυφής των «25», από τις κρισιμότερες στην ιστορία της Ε.Ε., κινούνται οι Βρυξέλλες. Από αύριο θα αρχίσουν να υποδέχονται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ενωμένης Ευρώπης, η οποία εμφανίζεται αμήχανη μπροστά στα πρόσφατα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο Ευρωσύνταγμα, αλλά και αδύναμη, λόγω των εσωτερικών της αντιθέσεων, να συμφωνήσει επί των δημοσιονομικών της περιόδου 2007-2013.
Σε ό,τι αφορά το Ευρωσύνταγμα, οι «25» αναμένεται να συμφωνήσουν σε γενικές γραμμές ότι απαιτείται μια «περίοδος περίσκεψης». Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο πως η διαδικασία των επικυρώσεων δεν θα συνεχισθεί με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς και συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό οι «25» να ξανασυζητήσουν το πρόβλημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Προς το παρόν θα αρκεσθούν σε μια δήλωση επί της καταστάσεως.
Σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται αυτή τη στιγμή εξαιρετικά περιορισμένες.
Τα «αγκάθια» είναι δύο. Το πρώτο, είναι ο προσδιορισμός του συνολικού ύψους των κοινοτικών δαπανών και το δεύτερο ο επαναπροσδιορισμός της συνεισφοράς των πιο εύπορων κρατών στους κοινοτικούς προϋπολογισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συνολικές κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2007-2013 θα πρέπει να είναι ύψους 1.000 δισ. ευρώ, ενώ για τις έξι ισχυρότερες οικονομικά χώρες -που είναι οι καθαροί πληρωτές- θα πρέπει οι δαπάνες αυτές να περιορισθούν στα 800 δισ. ευρώ. Με βάση τις κατά καιρούς συμβιβαστικές προτάσεις της προεδρίας (Λουξεμβούργο), οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στα 875 δισ. ευρώ.
Πίσω φυσικά από αυτή τη διαμάχη διακυβεύονται επί της ουσίας οι διαρθρωτικές δαπάνες για τις χώρες συνοχής, κυρίως δε για αυτές που όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία στην Ε.Ε. των «15» ήταν οι ασθενέστερες και στη σημερινή Ευρώπη των «25» θεωρούνται «μικρομεσαίες».
H Βρετανία αρνείται να αναλάβει βάρη
Η βρετανική πλευρά αρνείται να θέσει υπό διαπραγμάτευση τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει προ εικοσαετίας η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και που βάσει της οποίας το Λονδίνο εξακολουθεί κάθε χρόνο να εισπράττει σημαντικές «επιστροφές» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Και αυτό, λόγω της μη χρησιμότητας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη Μεγάλη Βρετανία, που εν πολλοίς οφείλεται στις εμπορικές συμφωνίες της με την Κοινοπολιτεία.
Με βάση τη συμφωνία του 1984 η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει στην περίοδο 2007-2013 να εισπράξει περί τα 50 δισ. ευρώ. Συμφωνία που επιβαρύνει κυρίως τη Γαλλία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες σε γενικές γραμμές πιστεύουν ότι με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει η συμφωνία αυτή να αναθεωρηθεί. Κάτι που ο Τόνι Μπλερ αρνείται, εκτός αν τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση στο σύνολό της η ΚΑΠ. Αυτό όμως το αρνούνται πρωτίστως οι Γάλλοι που θεωρούν ότι η συμφωνία για τις δαπάνες της ΚΑΠ έκλεισε οριστικά το 2002.
Με βάση συνεπώς την ανωτέρω εικόνα, η επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι εύκολη υπόθεση.
Θαμπώνει η διεύρυνση
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διεύρυνσης, η εικόνα είναι μάλλον ζοφερή μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία.
Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει καθυστέρηση της ενταξιακής πορείας τους, έστω και αν αυτό δεν ομολογείται δημοσίως, ενώ για την Τουρκία ουδείς προς το παρόν εμφανίζεται διατεθειμένος ακόμη και να συζητήσει το θέμα. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα τελικά συμπεράσματα δεν θα αναφέρεται σχεδόν τίποτα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν θα είναι παρών σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Βέβαιος ο Γιούνκερ για ασυμφωνία στους πόρους
Ο ασκών την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε σήμερα πως θα επιμείνει στη θέση του για «πάγωμα» των βρετανικών εκπτώσεων και στο νέο συμβιβαστικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., που θα παρουσιάσει απόψε.
Ο κ. Γιούνκερ προτείνει να «παγώσει» στα 4,6 δισ. ευρώ την έκπτωση της Βρετανίας το 2007, με απώτερο στόχο να τη μειώσει περαιτέρω στα ερχόμενα χρόνια, κάτι που χαρακτηρίσθηκε «απαράδεκτο» από τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.
Στην ομιλία του στους ευρωβουλευτές ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» πως στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να καταστεί δυνατή η επίτευξη κάποιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ