Κολομβία: Ιστορική συμφωνία ειρήνευσης με τους αντάρτες των FARC

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 22:54
UPD:23:40
REUTERS/ALEXANDRE MENEGHINI

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο παρατηρεί τη χειραψία του προέδρου της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος με τον ηγέτη της FARC, Ροντρίγκο Λοντόνο.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση FARC υπέγραψαν την Πέμπτη στην Αβάνα την ιστορική συμφωνία που προβλέπει μια οριστική κατάπαυση του πυρός, καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού, δίνοντας τέλος σε μια σύγκρουση πέντε δεκαετιών.

Η συμφωνία αναφέρει ότι οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα εντός 180 ημερών από την υπογραφή.

Το κείμενο ορίζει τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η κατάθεση των όπλων, σημειώνει ότι θα δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στους αντάρτες και ότι θα διεξαχθεί ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συμφώνησε τον Ιανουάριο να επιτηρήσει την εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία, θα αναλάβει τη συγκέντρωση των όπλων των ανταρτών των FARC και την καταστροφή τους, αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Στην τελετή τον Οργανισμό εκπροσώπησε ο Γενικός του Γραμματέας Μπαν Κι Μουν.

Η συμφωνία αυτή, η οποία θεωρείται το επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στην Αβάνα τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν τη δεκαετία του 1960 λόγω της απόγνωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η ένοπλη σύρραξη αυτή όμως διήρκεσε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική.

EURONEWS

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε μετά την τελετή πως η οριστική συμφωνία ειρήνης θα υπογραφεί στο έδαφος της Κολομβίας.

Ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη εν όψει της οριστικής συμφωνίας ειρήνης είναι το δημοψήφισμα που θέλει να διεξαχθεί ο πρόεδρος Σάντος για να επικυρωθεί η συμφωνία.

Οι FARC, που από την πλευρά τους ζητούσαν να υπάρξει συντακτική συνέλευση, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν θα αντιταχθούν σε μια καταφυγή στη λαϊκή ψήφο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή