«In or Out?», «Love or Leave?» στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου για τη Βρετανία

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 14:13
UPD:14:15
REUTERS/NEIL HALL
A- A A+

«In or out?» ρωτά με αφορμή το δημοψήφισμα στη Βρετανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που εμπνευσμένη από το Euro έχει στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία μιας μπάλας μπροστά από δίκτυα ενός τέρματος με αδιευκρίνιστο το εάν έχει μπει γκολ ή όχι.

Στη λεζάντα σημειώνει: «Κανένας δεν είναι νησί, είχε πει ο βρετανός ποιητής Τζον Νταν. Ο κάθε άνθρωπος είναι τμήμα της ηπείρου. Αν ένας σβώλος παρασυρθεί από τη θάλασσα η Ευρώπη μικραίνει, σαν να είχε βυθιστεί ένα κομμάτι γης ή ένα κομμάτι του φίλου σου ή δικό σου. Έχουν περάσει μερικές εκατοντάδες χρόνια από τότε που το έγραψε ο Τζον Ντον. Αλλά τώρα, (…) καλούνται οι Βρετανοί να αποφασίσουν, εάν θέλουν να είναι και πάλι μόνο Βρετανοί (σ.σ. και όχι Ευρωπαίοι). Βέβαια κανείς δεν είναι ένα νησί. Ούτε καν ένα νησί».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με σκίτσο του σκιτσογράφου παιδικών διηγημάτων Άξελ Σέφλερ παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα πλοίο καθισμένο στο βάθος μιας θάλασσας χωρίς νερό, μια απεικόνιση του τι θα γίνει σε περίπτωση που η πλειοψηφία των Βρετανών επιλέξει να τραβήξει την τάπα από την οπή που βρίσκεται στο βυθό και συγκρατεί το θαλασσινό νερό. Τίτλος του σκίτσου: Ταξίδι στο άγνωστο.

EURONEWS

«Τι θα γίνει, εάν γίνει;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt του Ντίσελντορφ δίπλα σε έναν χαρακτηριστικό Βρετανό αστυνομικό με το μαύρο ψηλό καπέλο. «Με το δημοψήφισμα αποφασίζεται παράλληλα και το μέλλον της ΕΕ», επισημαίνεται σε λεζάντα άλλης φωτογραφίας. «Το σοκ της εξόδου θα ήταν τεράστιο, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα ήταν το ρίσκο να μη βγάλουν οι Βρυξέλλες τα σωστά συμπεράσματα».

Η εφημερίδα Bild στο πρωτοσέλιδό της καλεί τους Βρετανούς να μείνουν στην Ε.Ε. ως εξής: «Αγαπητοί Βρετανοί, εάν μείνετε στην ΕΕ, τότε δεν θα ξανακάνουμε αστεία για τα αυτιά του πρίγκιπα Καρόλου, δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουμε αντηλιακό στην παραλία από αλληλεγγύη στα εγκαύματά σας από τον ήλιο, θα επιβάλουμε κοινοτική οδηγία που να απαγορεύει τον αφρό στην μπίρα, θα έρθουμε όλοι μαζί στα εκατοστά γενέθλια της βασίλισσας, θα γυρίσουμε το ρολόι μια ώρα πίσω, θα βάλουμε τον Γιόγκι Λεβ να φυλάει τα κοσμήματα του βρετανικού θρόνου».

Από την πλευρά της η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου στο πρωτοσέλιδό της παρουσιάζει μια τουαλέτα με καπάκι στα βρετανικά χρώματα, με το ερώτημα «θέλει κανείς να αποχωρήσει;» εννοώντας… στα ενδότερα.

Στα αγγλικά, Love or Leave, είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Tagespiegel του Βερολίνου.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή