Α. Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Επανέλαβε τη θέση περί προνομιακής εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 15:10
UPD:15:24
A- A A+

Την πάγια θέση του κόμματός της περί προνομιακής εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. επανέλαβε σήμερα η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία (CDU) και υποψήφια για την καγκελαρία, Αγγελα Μέρκελ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη θέση μας και θα επαναλαμβάνουμε αιωνίως στις διαπραγματεύσεις ότι μία προνομιακή εταιρική σχέση είναι η καλύτερη δυνατότητα για μια ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη», τόνισε η κ. Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Επισης εκτίμησε πως το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μη συνάπτει διπλωματικές σχέσεις «ούτε με την Αρμενία, ούτε με την Κύπρο», μαρτυρά μία «κατάσταση αρκούντως καταστροφική», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Θα ήταν τελείως ανεύθυνο να διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία επί δέκα έτη, διατηρώντας την ελπίδα πλήρους ένταξης, αλλά γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μία πλειοψηφία για μια τέτοια απόφαση στις χώρες που θα διοργανώσουν δημοψηφίσματα για την τουρκική ένταξη», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο αποτελεί ανεύθυνη εξωτερική πολιτική και δεν θα την ακολουθήσουμε» .

Η κ. Μέρκελ μιλούσε στο κοινοβούλιο ενώ αυτό ετοιμάζεται να υιοθετήσει απόφαση με την οποία θα καταδικάζεται η Τουρκία για τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από το 1915, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή