Βενιζέλος: Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με επίδειξη νομοθετικού αυταρχισμού

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν να αξιώσουν δικαστικά τις παροχές που χάνουν με τη νέα ρύθμιση
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 15:35
A- A A+

Να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αξιώνοντας τις παροχές που δικαιούνται αλλά χάνουν με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση, κάλεσε σήμερα τους εργαζομένους στις τράπεζες και τους συναταξιούχους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι κάνει μία “τρύπα στο νερό” και οφείλει να ενθαρρύνει και να στηρίξει μια διαφανή και έντιμη συλλογική διαπραγμάτευση. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, δεν λύνονται με επίδειξη νομοθετικού αυταρχισμού, αλλά με διάλογο, συναίνεση και αίσθημα δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως επισήμανε, «η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό των τραπεζών νόμισε ότι μπορεί να πετύχει τρεις στόχους:

Πρώτον, να διευκολύνει τις τράπεζες στην κατάρτιση των ισολογισμών τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Δεύτερον, να μειώσει υφιστάμενα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, ως πρώτο βήμα προφανώς για τη μείωση και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και τρίτον, να δημιουργήσει μία τεχνητή “λευκή τρύπα” για τα δημοσιονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει. Επιχειρεί λοιπόν να απαλλάξει τις τράπεζες από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων τους, με βάση συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ρυθμίζουν τα σχετικά με την επικουρική ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων».

«Η κυβέρνηση», τονίζει ο κ.Βενιζέλος, «θεωρεί ότι μεταφέροντας την επικουρική ασφάλιση των τραπεζικών σε έναν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων και χωρίς νέες συλλογικές συμβάσεις, αλλά απατάται οικτρά, καθώς με βάση τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις για την επικουρική ασφάλιση των τραπεζικών, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και οι συνταξιούχοι μπορούν να αξιώσουν δικαστικά τις παροχές που δικαιούνται και για όσο χρόνο τις δικαιούνται και μπορούν αυτό να το κάνουν και ομαδικά και προκαταβολικά. «Στην περίπτωση αυτή, λόγω της εκκρεμοδικίας και των αξιώσεων που προβάλλονται, οι τράπεζες οφείλουν να εγγράψουν σχετική πρόβλεψη στον ισολογισμό τους, άρα “τζίφος” σε σχέση με το βασικό στόχο της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή