Συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την αμερικανίδα ομόλογό της

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 15:52
A- A A+

Συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, είχε στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης της στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα του ονόματος, η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία- Μαυροβούνιο, στην περιοχή του Κοσόβου.

Η κ. Μίτρεβα επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας της για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας στη βάση της «διπλής ονομασίας», δηλ. χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τόνισε ακόμη την αποφασιστικότητα της χώρας της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και επισήμανε ότι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο με τη διαδικασία αποκέντρωσης η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Η κ. Μίτρεβα διαβεβαίωσε τους συνομιλητές της ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία και στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με το Κόσοβο, υπογράμμισε ότι η οριοθέτηση των συνόρων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της στις διεθνείς αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων. Όπως υπογράμμισε η κ. Ράις, τα Βαλκάνια και η ΠΓΔΜ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα «του οράματος του προέδρου Τζορτζ Μπους για ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια παραμονής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης, ενώ θα μιλήσει για την πορεία της χώρας της προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. στο διεθνές ινστιτούτο «Γούντροου Γουίλσον» της Ουάσιγκτον.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή