Ερώτηση Μπεγλίτη για παρέμβαση Τουρκίας στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 17:05
A- A A+

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ζήτησε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ώστε να πάψει η Τουρκία να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, που αφορούν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η ερώτηση του κ. Μπεγλίτη προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος, ως Κράτος- Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως σε όλες τις πτυχές της ΚΕΠΠΑ, ενώ δεν συμμετέχει σε εκείνες τις πτυχές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής ¶μυνας και Ασφάλειας, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Ωστόσο, τόσο στο σύνολο των συναντήσεων Ευρωπαϊκή Ένωση-ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, αξιοποιώντας διασταλτικά την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, της 13.12.2002, εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας ακόμα και για θέματα που δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική συνεργασία των δύο Οργανισμών. Το ίδιο συμβαίνει και στις συναντήσεις της ΕΕ με το επιχείρημα ότι συζητούνται κείμενα με διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ.

Το Συμβούλιο έχει την βούληση να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, που δημιουργεί μείζονα θεσμικά και πολιτικά προβλήματα και δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα σε τρίτη υποψήφια χώρα να παρεμβαίνει στη λειτουργία και στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή