Γερμανικό «χαστούκι» στην Τουρκία για τις σφαγές των Αρμενίων

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 18:18
UPD:18:44
A- A A+

Το γερμανικό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων προ 90 ετών από τους Τούρκους.

Η απόφαση δεν κάνει λόγο άμεσα για γενοκτονία, μολαταύτα η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο.

Η Μπούντεσταγκ καλεί την Τουρκία να συστήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από Τούρκους, Αρμενίους και διεθνείς ιστορικούς, οι οποίοι θα καταγράψουν ό,τι συνέβη και θα οργανώσουν μία διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη -η οποία αναβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα- για να εξετάσει το θέμα.

Η Αρμενία υποστηρίζει ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μία συστηματική γενοκτονία από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τουρκία αρνείται πως υπήρξε γενοκτονία και υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι υπήρξαν θύματα ενός ανταρτοπολέμου κατά τον οποίο σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι επίσης.

Στην απόφασή του το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνωρίζει έναν περιορισμένο ρόλο της Γερμανίας στην σφαγή Αρμενίων από τους Οθωμανούς, συμμάχους της κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταδικάζει την τότε γερμανική κυβέρνηση, επειδή δεν επενέβη για να σταματήσει τις σφαγές, παρ’όλο που υπήρχαν «πολλά στοιχεία και πληροφορίες για οργανωμένους εκτοπισμούς και αφανισμούς Αρμενίων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή