Το κυβερνητικό τρίπτυχο για την εργασιακή μεταρρύθμιση

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 10:26
UPD:10:39
FOSPHOTOS/MENELAOS MYRILLAS
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να στείλει ένα διπλό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εργασιακή μεταρρύθμιση.

Αφενός να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να μην τραβήξει σε μάκρος υπονομεύοντας και πάλι το οικονομικό κλίμα στη χώρα, αφετέρου να μη γίνει αυτό «με τη συντριβή της εργασίας».  

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος το timing δεν ήταν διόλου τυχαίο, αφού χθες στην Αθήνα βρίσκονταν και οι επτά ξένοι και ένας Έλληνας (ο καθηγητής εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης)  που απαρτίζουν την οκταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» για τα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην εργασιακή μεταρρύθμιση χθες το απόγευμα από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ λέγοντας με νόημα: «Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρίσκονται χώρες με ισχυρά συστήματα ρύθμισης της αγοράς εργασίας και υψηλό εργασιακό κόστος, όπως, για παράδειγμα, οι χώρες της Σκανδιναβίας».

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η βασική διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης θα υπακούει στο τρίπτυχο:

  • επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • διατήρηση κατώτατου μισθού
  • όχι στις ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο στέλεχος και το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων:

  • δεν θέλει αλλαγή στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και στα επιδόματα
  • είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • είναι κατά των ομαδικών απολύσεων
  • θέλει μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή