Κανένα χρονικό όριο για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος

Το Συμβούλιο επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα της διεύρυνσης
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 09:34
UPD:10:26
A- A A+

Η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «παγώνει» επ' αόριστον.

Tο χρονικό όριο του Νοεμβρίου του 2006, που ως γνωστόν είχε τεθεί για την περάτωση της διαδικασίας κύρωσης του Ευρωσυντάγματος σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δεν ισχύει πλέον, μετά τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, να υπάρξει μια περίοδος περίσκεψης αναφορικά με την έγκριση του Ευρωσυντάγματος.

Νέο χρονικό περιθώριο δεν τέθηκε, ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, τον Ιούνιο του 2006 οι «25» θα κληθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, να λάβουν τις αποφάσεις τους ως προς την τύχη του Ευρωσυντάγματος.

Ήδη Δανία και Τσεχία ανακοινωσαν την αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για το Ευρωσύνταγμα. Οι χώρες-μέλη που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης, όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, μπορούν να προχωρήσουν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που έχουν καθορίσει είτε ημερομηνία δημοψηφισμάτων, είτε άλλη διαδικασία επικύρωσης, είναι ελεύθερες, με απόφαση των εσωτερικών τους εθνικών οργάνων, να αποφασίσουν αν θέλουν να αναβάλουν ή να αναστείλουν την πορεία της επικύρωσης της συνταγματικής συνθήκης.

Οπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συντάγματος. «Και δεν θα υπάρξει, διότι ποτέ δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε σήμερα το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο θέμα της διεύρυνσης με νέα μέλη, αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφή, αντίτυπο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή στις 25 Απριλίου στο Λουξεμβούργο της συνθήκης ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., η οποία όπως αναφέρεται, σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό στάδιο για την είσοδο των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.

Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Τουρκία, το Ευρωπαικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τα συμπεράσματα της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου 2004 για τη διεύρυνση» και σημειώνει «την ανάγκη πλήρους υλοποίησής τους».

Ερωτηθείς για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι πολλά κράτη-μέλη έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η συνέχιση της διεύρυνσης χωρίς να τεθεί σε ισχύ το Ευρωσύνταγμα. Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως η Ε.Ε. θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της μεταξύ των οποίων και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τον προσεχή Οκτώβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή