Οικονομία και πολιτικές εξελίξεις στην κυβερνητική ατζέντα

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 06:40
UPD:10:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτ. αρχείου) με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εβδομάδα οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων ξεκινάει από σήμερα Τρίτη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο η πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και ο εκλογικός νόμος και ο συνταγματικός χάρτης της χώρας.

Το πρωί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, θα συναντηθεί  με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις, στον απόηχο της έγκρισης την περασμένη Παρασκευή, από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αύριο, Τετάρτη συνεδριάζει, παρόντος του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver.

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι αύριο και μεθαύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσουν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου του Economist συγκαταλέγονται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι.

Σήμερα, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και κατόπιν του Μαξίμου θα περάσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντησή με τον Πρωθυπουργό θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

EURONEWS

Ο κ. Γιούνκερ, θα είναι σήμερα κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης

Αύριο Τετάρτη, επίσης, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο προκειμένου να μιλήσει στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Από σήμερα ξεκινούν και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρώτος την πόρτα του Μαξίμου θα περάσει στις 17:00 ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  Πάνος Καμμένος. Μεθαύριο Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να κλείσει τον κύκλο των συναντήσεών του την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Ποταμιού  Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να εγκρίνει την εισήγηση της πολιτικής γραμματείας υπέρ της απλής αναλογικής.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. –έχοντας ήδη γίνει το γνωστό το αποτέλεσμα του  δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία (Την Πέμπτη) και των εκλογών στην Ισπανία (Την Κυριακή), ενώ στις 2 Ιουλίου θα αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Κίνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή