Πυρά Ερντογάν κατά Σρέντερ για την απόφαση-καταδίκη της Τουρκίας

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 13:47
A- A A+

Τα πυρά του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο απόφασης με την οποία καταδικάζεται η σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Τούρκους http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/16/1062094.htm .

Ο κ. Ερντογάν άσκησε δριμεία κριτική στον γερμανό καγκελάριο κατηγορώντας το Βερολίνο για έλλειψη πολιτικού θάρρους.

Στην απόφαση της Μπούντεσταγκ που εγκρίθηκε ομοφώνως καταδικάζονται οι σφαγές Αρμενίων από στρατεύματα της Οθωμανικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μολονότι δεν γίνεται αναφορά σε γενοκτονία, η Μπούντεσταγκ καλεί την Τουρκία να συστήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από τούρκους, αρμενίους και διεθνείς ιστορικούς, οι οποίοι θα καταγράψουν ό,τι συνέβη και θα οργανώσουν μία διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη -η οποία αναβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα- για να εξετάσει το θέμα.

«Ο καγκελάριος Σρέντερ θα έπρεπε τουλάχιστον να δηλώσει τη δική του θέση (επί του θέματος) και να εμποδίσει τα μέλη του κόμματός του να υποστηρίξουν την απόφαση», τόνισε ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση. «Βρίσκω αυτή την απόφαση όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και άσχημη. Δεν είναι σωστή πολιτική αυτή», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός

Η απόφαση της Μπούντεσταγκ προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε για τη ζημιά στις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου, ενώ επισήμανε ότι λόγω της υιοθέτησης της απόφασης, υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της γερμανικής εχθρότητας έναντι των περίπου 2 εκατ. Τούρκων που ζουν στη Γερμανία.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι ατυχείς» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters και σημείωσε: «Ο Σρέντερ είχε ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τη συζήτηση της απόφασης και την έγκρισή της από την Μπούντεσταγκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή