Παυλίνα Βερέμη: «…Είναι μια διοργάνωση, που το κοινό έχει αγαπήσει πολύ…»

Η εμπνεύστρια του Ανοιχτού Στούντιο μιλά για τη φετινή του παράσταση
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 12:15
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και εμπνεύστρια του θεσμού Ανοιχτό Στούντιο που μετράει πλέον δώδεκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, η Παυλίνα Βερέμη μας μιλά για τη φετινή διοργάνωση.

Με σκοπό να υπογραμμίσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΚΣΟΤ και να φέρει σε επαφή ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού με τη δουλειά που γίνεται μέσα σε αυτήν, το Ανοιχτό Στούντιο, δυναμικό σε ανθρώπινη παρουσία και πλούσιο σε χορευτικό περιεχόμενο, πραγματοποιείται στο μικρό θέατρο της Σχολής, Blackbox, από τις 23 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Φροντίζοντας, από τη θέση της διευθύντριας, να μαθαίνουν οι σπουδαστές τι σημαίνει πειθαρχία, μόρφωση και ήθος, αλλά και τι σημαίνει ενθάρρυνση, καλλιέργεια, καλλιτεχνική και προσωπική ελευθερία, η Παυλίνα Βερέμη μας μιλά για τη Σχολή, για το Ανοιχτό Στούντιο και για το όραμα της για την εξέλιξή τους.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας, η φιλοσοφία και η αποστολή της ΚΣΟΤ;

Η ΚΣΟΤ είναι η μοναδική κρατική σχολή χορού της Ελλάδας και, μάλιστα, είναι σχολή σύγχρονου χορού, που μετράει σχεδόν 90 χρόνια ζωής από την ίδρυσή της. Φιλοσοφία και αποστολή της είναι να παραμείνει κορυφαία στην παιδεία που προσφέρει, ώστε να συνεχίσει να βγάζει αποφοίτους, που κάνουν γνωστό το όνομα της Ελλάδας και της ΚΣΟΤ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλήστε μας και για το Ανοιχτό Στούντιο της ΚΣΟΤ, που δημιουργήθηκε με δική σας πρωτοβουλία.

Το Ανοιχτό Στούντιο είναι μια διοργάνωση, που μετράει 12 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους και τους νεότερους σπουδαστές, μέσα από ένα απαιτητικό πρόγραμμα, να κάνουν πράξη την εξοικείωση με τη σκηνή, πράγμα απαραίτητο στους αυριανούς χορευτές και χορογράφους. Είναι μια διοργάνωση, που το κοινό έχει αγαπήσει πολύ και ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε χρονιά στο κάλεσμά μας.

Τι περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση;

Η φετινή παράσταση είναι ένα σπονδυλωτό θέαμα, μια φόρμα που εξυπηρετεί τους σκοπούς του Ανοιχτού Στούντιο, καθώς μας επιτρέπει την πολυμορφία. Περιλαμβάνει ρεπερτόριο, demo τεχνικής σε προχωρημένο επίπεδο, καθώς και επιλεγμένες δουλειές των σπουδαστών από το μάθημά τους της χορογραφίας. Επίσης, φέτος, θα υπάρχει κάποια έκπληξη, με δρώμενα που  προέκυψαν τυχαία, από τη συλλογική δουλειά και σκέψη των Καθηγητών, σπουδαστών και συνεργατών της ΚΣΟΤ.

Γενικότερα, ποιο είναι το όραμα σας για την πορεία - εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος;

Η προσπάθεια που γίνεται είναι κάθε χρόνο να έχουμε σταθερά υψηλό επίπεδο βιωματικής παιδείας και, βεβαίως, ένα αυξανόμενο κοινό που θα γνωρίσει και θα αγαπήσει την τέχνη του χορού, μέσα από τους πειραματισμούς και τις πολύπλευρες εκδηλώσεις που συμβαίνουν στο Ανοιχτό Στούντιο. 

Πρόγραμμα Ανοιχτού Στούντιο

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Demo τεχνικής Martha Graham, χορογραφική σύνθεση: Όλια Τορναρίτου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Κοντοβάς.

- Το έργο «Tomorrow» της Jasmin Vardimon, μια εντυπωσιακή σύνθεση για 10 χορευτές.

- Σόλι των σπουδαστών.

- Happening βασισμένο σε χορογραφίες σπουδαστών, σε επιμέλεια της Αθηνάς Βάχλα.

- Απόσπασμα από το έργο της Martha Graham, με τίτλο «Temptation of the Moon», στο πλαίσιο της παρουσίασης ρεπερτορίου από το Γ' έτος, σε επιμέλεια Πέννυς Διαμαντοπούλου.

- Demo τεχνικής release σε γιαπωνέζικη μουσική, από τον Νίκο Καλογεράκη.

- Το ντουέτο των Διονύση Αλαμάνου και Δανάης Δημητριάδη, με τίτλο «Uncia», με θέμα τη μεταμόρφωση, και πηγή έμπνευσης τη λεοπάρδαλη των χιονιών και, γενικότερα, τα ζώα με εξαιρετικές ικανότητες στο καμουφλάζ.

- Το έργο «Trias» της Jacqueline Fischer, καλλιτεχνικής διευθύντριας του τμήματος χορογραφίας του Theater Der Klänge (Theatre of Sounds, 1987), με έδρα το Ντίσελντορφ. Η χορογραφία, που θα ερμηνεύσουν επιλεγμένοι σπουδαστές της ΚΣΟΤ, αποτελεί μια δημιουργική επανέκδοση στο σύγχρονο περιβάλλον κίνησης και ιδεών, του Τριαδικού Μπαλέτου (Triadisches Ballett, 1922), του διάσημου καλλιτέχνη του Bauhaus, Oscar Schlemmer. Είναι η πρώτη φορά, που η ΚΣΟΤ θα συνεργαστεί με το Theater Der Klänge, μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας και της - ελληνικής καταγωγής - χορογράφου Jacqueline Fischer.

Πληροφορίες

Κτήριο Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης: Ομήρου 55 - Αθήνα. Γενική είσοδος: 8 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: στα τηλέφωνα 210 3612263 και 210 3624249, από τις 11.00 έως τις 15.00.  

Προτεινόμενα για εσάς