Παρελθόν η συναίνεση για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016 11:54
UPD:11:54
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα 

Η χθεσινή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν καλά - καλά ακόμη ανακοινωθούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς, μαρτυρά πως η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση όχι μόνο δεν θα διεξαχθεί σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας αλλά το αντίθετο, θα κορυφώσει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Για τη Συγγρού, ο κ. Τσίπρας «αναζητεί πολιτικό σωσίβιο» το οποίο δεν θα βρει και θα αναγκαστεί να «χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο με τον οποίο τις κέρδισε».

Για το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αρνούμενος να δεχθεί την όποια συζήτηση για έναν νέο και πιο αναλογικό εκλογικό νόμο «δείχνει πως μόνο μεταρρυθμιστής δεν είναι όπως ο ίδιος επικαλείται».

Επί της ουσίας συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης δημιουργούνται μόνο στην πρόταση για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών - πλην του ΚΚΕ που δεν θέλει - και στο ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές - ενδεχομένως πέντε, ένας από κάθε Ήπειρο - να προέρχονται από την ομογένεια.

Πως τοποθετούνται τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης

Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό τόσο στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουπλή για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα ξεπερνά το 40% όσο και στην πρόταση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογικη΄με διατήρηση του πλαφόν εισόδου.

Το ΚΚΕ δέχεται μόνο απλή αναλογική, χωρίς πλαφόν εισόδου και χωρίς το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.

Το Ποτάμι προκρίνει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

Οι ΑΝΕΛ, όπου ο κ. Τσίπρας θα «ανοίξει» τον κύκλο των συναντήσεων με τον Π. Καμένο, μεθαύριο Τρίτη, θεωρούν «κόκκινη» γραμμή την ύπαρξη του πλαφόν εισόδου για εθνικούς, όπως σημειώνουν, λόγους ενώ συζητούν την εκλογή ομογενών βουλευτών.

Η Χρυσή Αυγή εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός πολιτικής συζήτησης, αν και οι ψήφος των βουλευτών γίνεται ήδη αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα η ψήφος αυτή να καθορίσει και την ψηφοφορία στη Βουλή, όπως δηλώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή