Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 11:17
UPD:11:41
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Στην συνεδρίαση παίρνουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στον απόηχο της χθεσινής εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης για τη ανάπτυξη και την ανεργία ο κ. Τσίπρας, όπως έχει γράψει και το naftemporiki.gr τις τελευταίες ημέρες, κλίνει προς την κατεύθυνση να προτείνει ένα σύστημα απλής αναλογικής με διατήρηση μόνο του πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Μια πρόταση που αφενός είναι συμβατή με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και το πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αφετέρου προκρίνεται από τα περισσότερα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες η κίνηση των 53+ διαμήνυσε προς το Μαξίμου ότι δεν δέχεται τίποτε άλλο πέραν της απλής αναλογικής.

Ωστόσο τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα έλεγαν «όχι» σε ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως να βγάζει κυβερνήσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι δύσκολο η κυβερνητική πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει πως δεν δέχεται ούτε το πλαφόν εισόδου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η πρότασή του, θα ισχύσει πλην συγκλονιστικού απροόπτου από τη μεθεπόμενη Βουλή με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Δέσμευση πάντως του Πρωθυπουργού είναι η κυβερνητική πρόταση να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα ώστε να τύχει διαβούλευσης και θεωρείται δύσκολο να συζητηθεί το θέμα στο επικείμενο συνέδριο τον Σεπτέμβριο όπως ζήτησαν χθες οι 53+.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή