Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται στην Πολωνία

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 17:44
UPD:16/06/2016 13:07
EPA/PATRICK SEEGER

Ο επίτροπος ανέφερε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την «παρατεταμένη παράλυση» του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

A- A A+

Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Πολωνίας απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύουν το κράτος δικαίου, ανέφερε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας την πολωνική κυβέρνηση να αλλάξει πορεία όσον αφορά τις συνταγματικές και νομικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι νομοθέτες και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξουν πορεία», ανέφερε ο Νιλ Μουίζνιεκς σε δήλωσή του που συνοδεύει έκθεση η οποία συντάχθηκε έπειτα από την τακτική επίσκεψή του στην Πολωνία τον Φεβρουάριο.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την «παρατεταμένη παράλυση» του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απάντησε ότι η έκθεση του Επιτρόπου, η οποία αναφέρεται σε θέματα όπως το δικαστικό σύστημα, η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων «στερείται συμμετρίας» και επιδεικνύει «επιλεκτικότητα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) άρχισε τον Ιανουάριο έρευνα χωρίς προηγούμενο για το κατά πόσον η Πολωνία έχει παραβιάσει τα κριτήρια του νόμου με την κίνησή της να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον καθορισμό της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική παράλυσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή