Αρχισε στις Βρυξέλλες η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ

Κ. Ανάν: Η διεθνής κοινότητα να αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το Ιράκ
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 12:13
UPD:12:16
A- A A+

Aρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες η διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 80 κρατών. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

ΗΠΑ και Ε.Ε. αναμένεται να καλέσουν από κοινού την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συμμετοχή της σουνιτικής μειονότητας στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ιράκ.

Κατά τη διάσκεψη αναμένεται να υπάρξει έκκληση για ελάφρυνση των χρεών του Ιράκ και δήλωση υποστήριξης στην προσπάθεια της Βαγδάτης να ενταχθεί σε οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το Ιράκ και ότι συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να ενισχύσει την ασφάλεια και να ανοίξει το πολιτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, ωστόσο τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της χωρίς διεθνή υποστήριξη.

«Το Ιράκ έχει τις δικές του υποχρεώσεις. Η νέα ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, την απελευθέρωση της οικονομίας και το άνοιγμα του πολιτικού συστήματος σε όλα τα μέλη της ιρακινής κοινωνίας που απορρίπτουν τη βία», τόνισε η αμερικανή υπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνοντας ότι η ιρακινή ηγεσία «δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της το βάρος των υποχρεώσεών της», η Κοντολίζα Ράις δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να οικοδομήσουμε μια νέα διεθνή σύμπραξη υπέρ του Ιράκ. Ο γενναίος ιρακινός λαός μας ζητά να είμαστε στο πλευρό του και αξίζει την πλήρη υποστήριξή μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή