To Βrexit και η λιτανεία του φόβου

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 14:00
REUTERS/LUKE MACGREGOR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στον κόσμο που ζούμε όλα μοιάζουν επικίνδυνα. Από τις ατομικές ψυχώσεις, που βάφουν με αίμα το Ορλάντο και την Ιβλίν, χωρίς σαφή καθοδήγηση από τρομοκρατικές οργανώσεις, μέχρι τις οικονομικές ιώσεις. Το χρήμα κυνηγάει την ασφάλεια και γι’ αυτό όλα τα λεφτά μαζεύονται σε ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Έχοντας την αγωνία να μη χάσουν το κεφάλαιό τους, οι περισσότεροι επενδυτές δέχονται να τοποθετούν τα χρήματά τους σε ομόλογα που δίνουν πολύ χαμηλό επιτόκιο ή και αρνητικό, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας. Τι γίνεται, όμως, με τη Βρετανία, που είναι στου δημοψηφίσματος τα θρανία και στου exit την αγωνία; Χθες η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου ήταν σε ιστορικό χαμηλό, πέριξ του 1,183%. Με τέτοιο επιτόκιο τα λες και υπερασφαλή ή μήπως όχι; Ασφαλή σε σχέση με τη στερλίνα και τις μετοχές που πέφτουν βήμα βήμα, τα γυρίζουν οι ειδικοί.

Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα μ’ αυτή τη λογική, όπως και με την καμπάνια του φόβου για το άγνωστο, που τελευταίως δε φαίνεται να λειτουργεί στη Βρετανία; Οι προβλέψεις για επιπτώσεις έχουν όρια. Οι μελέτες του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και άλλων, που εμμέσως συνιστούν «in», όπως όλες οι μελέτες, στηρίζονται σε υποθέσεις για το πώς η οικονομία θα προσαρμοστεί μακροπρόθεσμα. Σε ανάλογη περίπτωση, άλλοι θα προτιμούσαν να απαντήσουν με μια από τις γνωστές ατάκες του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ: «Πρόκειται για μια από τις πολλές άγνωστες παραμέτρους που αγνοούμε!»

Εντάξει, πέρα από τις εκατέρωθεν υπερβολές, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει οικονομικό κόστος. Η λιτανεία, όμως, του φόβου, αποκαλύπτει αδυναμία. Διαμόρφωσης θετικής καμπάνιας για την Ευρώπη.

Η «επιχείρηση φόβος» μπορεί να πετύχει μία φορά, δύο φορές, τρεις φορές τον στόχο της, με λαγούς, χωρίς πετραχήλια, αλλά όταν το έργο του «εκφοβισμού» αναλαμβάνει ο άρχων της γερμανικής οικονομίας, υπάρχει κίνδυνος οι ψηφοφόροι να γίνουν λαγός. Μπορεί και να ,ναι τυχαίο, αλλά μόλις βγήκε ο δόκτωρ Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα με τις αυστηρές προειδοποιήσεις πήρε το Brexit μπρος στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί και να ,ναι τυχαίο. Γιατί να αποδειχτεί μοιραίο;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή