Ανατροπή των ζογκλερικών κλισέ από τον Alessandro Sciarroni

«Untitled - I will be there when you die», στην Πειραιώς 260, στις 20 και 21 Ιουνίου
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016 08:35
Fabio Leone

Με βασικά στοιχεία την εξάσκηση, τους κανόνες, την πειθαρχία, την αφοσίωση και τη συγκέντρωση, στόχος της παράστασης είναι να καταρρίψει τα ζογκλερικά κλισέ, που παραπέμπουν στην τέχνη του τσίρκου και είναι αποτυπωμένα στην κοινή συνείδηση, και να επιτρέψει την ανάδειξή τους ως ιδιαίτερη γλώσσα.

A- A A+

H χορογραφική περφόρμανς του Ιταλού χορογράφου και περφόρμερ Alessandro Sciarroni, «Untitled - I will be there when you die», μια παράσταση για το πέρασμα του χρόνου που χάνεται και για το πώς αυτό αποτυπώνεται μέσα από την τέχνη των ζογκλερικών (juggling), παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στις 20 και 21 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας, με γενικό τίτλο «Will you still love me tomorrow?», η οποία διερευνά θέματα αντοχής, επιμονής και κόπωσης. Το βασικό μοτίβο της παράστασης ξετυλίγεται μέσα από αδιάκοπα «περάσματα» (passing) - πετάγματα αντικειμένων μεταξύ των ζογκλέρ, τα οποία παραπέμπουν στην ευθραυστότητα  της ανθρώπινης ύπαρξης. Το «passing» θεωρείται η κατεξοχήν δράση στο juggling, η οποία εμπλέκει τον άλλον και μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα από τρεις, τέσσερις, πέντε, δέκα μέχρι και είκοσι περφόρμερ, που δημιουργούν διαφορετικά σχέδια και τέμπο, και αποτελεί πλέον κοινό τόπο στην παγκόσμια τέχνη των ζοκγλερικών. 

ALFREDO ANCESCHI

Με βασικά στοιχεία την εξάσκηση, τους κανόνες, την πειθαρχία, την αφοσίωση και τη συγκέντρωση, στόχος της παράστασης είναι να καταρρίψει τα ζογκλερικά κλισέ, που παραπέμπουν στην τέχνη του τσίρκου και είναι αποτυπωμένα στην κοινή συνείδηση, και να επιτρέψει την ανάδειξή τους ως ιδιαίτερη γλώσσα.

Εργαστήριο

Στο πλαίσιο της παράστασης «Untitled - I will be there when you die», o Alessandro Sciarroni και οι ερμηνευτές της ομάδας του: Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija και Pietro Selva Bonino, διοργανώνουν το εργαστήριο ζογκλερικών «Άτιτλο - Εργαστήριο για ζογκλέρ» («Untitled - Juggling Workshop»), στις 19 Ιουνίου (18:00 - 22:30, με ένα μικρό διάλειμμα) και στις 22 Ιουνίου (10:00 - 13:00 και 15:00 - 18:00), στην Πειραιώς 260, με κόστος 60 και 40 (φοιτητικό) ευρώ. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τις δικές τους κορίνες. Όσοι δεν έχουν δικές τους κορίνες θα τις διαθέσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα ιταλικά και τα αγγλικά

ANDREA PIZZALIS PER CENTRALE FIES

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζογκλέρ, που επιθυμούν να μελετήσουν σε βάθος τις αρχές της τεχνικής του juggling και να την εφαρμόσουν σε δικές τους ατομικές ή ομαδικές συνθέσεις. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις μεθόδους εκμάθησης και σε ασκήσεις, που ενθαρρύνουν τη δημιουργική διαδικασία. Μερικά από τα θέματα, που θα διερευνηθούν, είναι: ρυθμός (ατομικός και ομαδικός), ισορροπίες και χειρισμός, έρευνα στη ρίψη και στην κίνηση του σώματος, αυτοσχεδιασμός και σύνθεση.

Ο Lorenzo Crivellari είναι επαγγελματίας ζογκλέρ, με έδρα τη Ρώμη. Διδάσκει σε διάφορα σεμινάρια και σχολές τσίρκου, δουλεύοντας πάνω σε διαφορετικές τεχνικές, ως εκκίνηση για τη διερεύνηση και τον αυτοσχεδιασμό του χειρισμού αντικειμένων.

ANDREA PIZZALIS PER CENTRALE FIES

Ο Edoardo Demontis είναι επαγγελματίας ζογκλέρ από το Κάλγκαρι. Αυτοδίδακτος αρχικά, ανέπτυξε τη δική του τεχνική, που βασίζεται στην ισορροπία και τον χειρισμό.

Ο Victor Garmendia Torija είναι ερμηνευτής και δάσκαλος του juggling στη σχολή τσίρκου της Βαλένθια, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την κλασική και τη σύγχρονη τεχνική.

Συντελεστές

Ήχος - μουσική: Pablo Esbert Lilienfeld, σχεδιασμός φωτισμών: Rocco Giansante, τεχνικός μάνατζερ: Cosimo Maggini, σύμβουλος δραματουργίας: Antonio Rinaldi - Peggy Olislaegers, έρευνα: Matteo Ramponi, project curator & promotion: Lisa Gilardino, διεύθυνση παραγωγής: Marta Morico, οργάνωση: Chiara Fava, παραγωγή: Marche Teatro - Corpoceleste - C. C. 00, με τους  Κοινότητα του Bassano del Grappa / Κέντρο για τη Σύγχρονη Σκηνή, Biennale de la danse / Maison de la Danse de Lyon, AMAT, Mercat de les Flors / Graner (Βαρκελώνη) και Dance Ireland (Δουβλίνο). Ερμηνεύουν: Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino.

ALFREDO ANCESCHI
Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Δ): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πληροφορίες και συμμετοχές για το εργαστήριο στο greekfestival.gr/.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς