Καραμανλής: «Να πουν και τα κλαμπ των προνομιούχων τι είναι έτοιμα να κάνουν για τον τόπο»

«Και όχι μόνο τί θέλουν να πάρουν»
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 14:21
UPD:14:26

A- A A+

«Δεν μπορεί να επικρατούν παράλογα προνόμια για τους λίγους σε βάρος των πολλών. Είναι η ώρα να πουν και τα κλαμπ των προνομιούχων τι είναι έτοιμα να κάνουν για τον τόπο και όχι μόνο τι θέλουν να πάρουν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους».

Αυτό υπογράμμισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την απασχόληση των γυναικών.

«Θεωρούμε αναγκαία την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, τη συνειδητοποίηση εκ μέρους των επιχειρήσεων, της κοινωνικής τους ευθύνης, και εκ μέρους των συνδικάτων, του χρέους τους προς το κοινωνικό σύνολο», είπε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουν λύση τα άκρα και οι ακρότητες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «το πρόβλημα ήταν, εδώ και πολλά χρόνια, ο υπερτροφικός και γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας. Το κράτος της σπατάλης, της διαφθοράς και των ελλειμμάτων. Ένα κράτος εμπόδιο στην ανάπτυξη και φορτίο στο φορολογούμενο».

«Η συνέχιση της πρακτικής του παρελθόντος σημαίνει διόγκωση και διαιώνιση των αδιεξόδων. Η απραγία σημαίνει συντήρηση των καταστάσεων του χτες και επιδείνωση της καθημερινότητας των πολλών. Δέσμευση και απόφασή μας είναι ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Σχεδιάσαμε και τολμούμε τομές και ρήξεις, με ό,τι καθηλώνει τον Τόπο και αδικεί την κοινωνία. Εργαζόμαστε για να αλλάξουμε τα πράγματα που καθηλώνουν την Οικονομία, υπονομεύουν την αναπτυξιακή διαδικασία, εκτρέφουν φαινόμενα διαφθοράς και ασυδοσίας, επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολλών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 ήταν στο 11,3% του εργατικού δυναμικού, το τέταρτο τρίμηνο ήταν στο 10,4% και τον περασμένο Μάιο, σημείωσε μείωση ρεκόρ, που την έφερε κάτω από το όριο των 500 χιλιάδων.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, συνέχισε ο κ. Καραμανλής η πλειονότητα (το 64%) των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες, το 20,33% είναι νέες και νέοι έως και 25 ετών, ενώ περίπου 30% παρέμεναν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Βασική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της γυναίκας στην Οικονομία και η ανάδειξη του πολυσύνθετου ρόλου της στην Κοινωνία. Ο στόχος αυτός είναι και αίτημα και αναγκαιότητα. Είναι θέμα και νοοτροπίας και παιδείας. Είναι, όμως, και ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων». «Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτείται - και αναπτύσσεται από την Κυβέρνηση - διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άνεργες γυναίκες, την αντιμετώπιση, γενικότερα, του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή