Επιστολή Κυρ. Μητσοτάκη στον ΠτΒ για «κυβερνητικές πρακτικές υποβάθμισης» της Βουλής

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 12:21
UPD:13:30
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει βαθύτατη ανησυχία και ζητεί από τον κ. Βούτση (φωτ. αρχείου) να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

A- A A+

Τετρασέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές πρακτικές που υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Βουλής.

Σε αυτήν θέτει θέματα που αφορούν τον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία προκύπτουν, όπως επισημαίνει, είτε από κατάχρηση διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ειδικότερα στη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) χωρίς να συντρέχουν, όπως αναφέρει, οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις, στην κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων, όπως τονίζει, τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και στην αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων - λίγο πριν την ψήφισή τους - με πρόσχημα, όπως λέει, νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει «την επιλεκτική προτεραιότητα στα αιτήματα Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς και την συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη Υπουργών, που αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει βαθύτατη ανησυχία και ζητεί από τον κ. Βούτση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γ. Κουμουτσάκος: Ζούμε μέρες καλπάζουσας αυταρχικότητας

Η ΝΔ εκπέμπει σήμα κινδύνου και μήνυμα εγρήγορσης, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε για συστηματικό παραγκωνισμό της Βουλής, μέσω ΠΝΠ και για αλλεπάλληλες έκτακτες διαδικασίες νομοθέτησης, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Ο κ. Κουμουτσάκος, από κοινού με τον Γραμματέα της ΚΟ της Ν.Δ., κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές πρακτικές και προσπάθεια χειραγώγησης και διχασμού της ελληνικής κοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενα γεγονότα, τα οποία διαμορφώνουν ένα νοσηρό κλίμα. «Συνιστούν κραυγαλέα προσβολή του Συντάγματος. Ζούμε μέρες καλπάζουσας αυταρχικότητας», τόνισε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα κόμματα που κυβερνούν καταρρέουν.

Αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε: «Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές, έντρομη απέναντι στη συρρίκνωσή της στην κοινωνία προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και στη συνταγματική τάξη».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για τον τρόπο που φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια, για «χιλιάδες σελίδες και ρυθμίσεις που αργότερα άλλαζαν νόμους που είχαν ψηφιστεί» αλλά και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με το τι έγινε στην οικονομία το 2015 και οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική για το γεγονός, όπως επισημάνθηκε, ότι οι υπουργοί αρνούνται να ανταποκριθούν στο κοινοβουλευτικό έργο τους.

Επίσης, ο κ. Τσιάρας και ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση για πρακτικές στελεχών που οδηγούν στην πόλωση και τον διχασμό, όπως υποστήριξαν. «Όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά διατυμπανίζουν την αντισυνταγματικότητα που οι ίδιοι προωθούν. «Δεν είναι τυχαία ούτε απομονωμένα» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Καμμένου, του κ. Φίλη, του κ. Κυρίτση αλλά και της κ. Γεροβασίλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιάρας παρουσίασε στοιχεία, στα οποία, όπως υποστήριξε, υπάρχει υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει καταθέσει συνολικά 230 τροπολογίες και 14 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ, όπως είπε, έχει καταργηθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Η Νέα Δημοκρατία έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα και σχετικό infografic.

Ν.Δ.

Σε αυτό -μεταξύ άλλων- σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει 34 ΠΝΠ μέσα σε 17 μήνες, ενώ σημειώνεται ότι, από τις 46 επίκαιρες ερωτήσεις στον κ. Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκαν μόνο οι τρεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή