Αλαβάνος: Η εργαζόμενη μοιάζει στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης με call - girl

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 16:47
A- A A+

«Η ομιλία του πρωθυπουργού δημιούργησε απαισιοδοξία, αφού η πρώτη αναφορά στην λέξη «γυναίκα» ήταν στα 20 λεπτά και 26 δεύτερα της τριαντάλεπτης ομιλίας του», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος, παρουσίασε τη θέση της εργαζόμενης και στην Ελλάδα που μοιάζει στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης σαν ένα call - girl που όταν ήταν φθηνή εργατική δύναμη επροτιμείτο, ενώ τώρα που έχει δικαιώματα απορρίπτεται και προτιμάται ένα άλλο από την Κίνα. Επίσης, τόνισε τα προβλήματα που φέρνει η ανεργία στις γυναίκες που καθυστερούν την απόκτηση των παιδιών και το γάμο τους λόγω ακρίβειας και ανεργίας.

Στάθηκε και στις μετανάστριες που εκτός των άλλων «προσφέρουν στοργή στους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας», ενώ καυτηρίασε τις «ροζ αγγελίες» και κατέθεσε φύλλο ημερήσιας εφημερίδας για «ροζ αγγελίες» στα πρακτικά της Βουλής.

Τελειώνοντας την ομιλία του ανέφερε τις προτάσεις του Συνασπισμού για πλήρη και σταθερή απασχόληση για τις γυναίκες, επάρκεια και λειτουργία των δομών κοινωνικής φροντίδας, επαρκές νομικό πλαίσιο για την γονική άδεια, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών, μέτρα προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις ανύπαντρες μητέρες, τις πολύτεκνες, κατάργηση των περιοριστικών ποσοστώσεων, με βάση το φύλο για ορισμένα επαγγέλματα, που άλλωστε είναι και αντισυνταγματικές (116 άρθρο παρ2), αντιμετώπιση του φαινομένου της παρενόχλησης στον τόπο εργασίας, ίσες ευκαιρίες στην εργασία για τις μετανάστριες -πρόσφυγες, θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων της ακραίας φτώχειας που αφορά κυρίως γυναίκες και βελτίωση της ζωής και της θέσης της αγρότισσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή