Γ. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τον τομέα της απασχόλησης

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 17:04
A- A A+

Για αντιγραφή πολιτικών και μέτρων του ΠΑΣΟΚ στο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση το 2004, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την απασχοληση των γυναικών.

«Γυναικεία επιχειρηματικότητα, ανακοινώσατε σήμερα. Είναι πρόγραμμα το οποίο υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, «αυξημένη επιδότηση για πρόσληψη γυναικών σε νέες θέσεις εργασίας. Είναι πρόγραμμα το οποίο υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ. Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυξημένη επιδότηση. Είναι πρόγραμμα το οποίο υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ. Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Είναι πρόγραμμα που υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ. Πρόγραμμα για τους μεγάλης ηλικίας ανέργους. Είναι πρόγραμμα το οποίο υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ».

«Σε ό,τι αφορά την ανεργία των γυναικών, όπως και το θέμα της ανεργίας γενικότερα, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι η αύξηση της ανεργίας, και τίποτα παραπέρα. Δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία με καθυστέρηση στα δημόσια οικονομικά, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία με τη δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία χωρίς επενδύσεις στην Περιφέρεια, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία όταν χτυπάτε τον κατασκευαστικό κλάδο. Με όλες αυτές τις περικοπές, δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία, και με την αγορά να φυτοζωεί και να φθίνει. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καραμανλή, οδηγεί την αγορά σε ασφυξία, με συνεχή μείωση της ζήτησης, με ακρίβεια, με πτώση του τζίρου, με την ανοιχτή προοπτική απολύσεων, και χωρίς νέες προσλήψεις. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση αυτή, είναι μια γενικευμένη ανασφάλεια για τον εργαζόμενο», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έφερε το παράδειγμα των Κέντρων Έρευνας για την Ισότητα των Γυναικών (ΚΕΘΙ), τη λειτουργία των οποίων -όπως επισήμανε- ανέστειλε η ΝΔ με το πρόσχημα της βελτίωσης. «(Η κυβέρνηση) δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των περίπου εκατό έμπειρων εργαζομένων στο ΚΕΘΙ, με σκοπό, βεβαίως, να προσλάβει άλλους. Δεν βρήκατε έναν ικανό, διώξατε εκατό ανθρώπους για να βάλετε κάποια “γαλάζια παιδιά”. Αλλά φαίνεται ότι, ούτε “γαλάζια παιδιά” βρήκατε, διότι πια, δεν λειτουργούν, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό τους τελευταίους έξι μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναδρέου.

Επιπρόσθετα ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως τους τελευταίους 15 μήνες η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο για την εργαζόμενη μητέρα, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των πολυτέκνων, της εργαζόμενης μητέρας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με την κ. Παπαρήγα, για το ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικά προβλήματα σε σχέση με το θέμα της γυναίκας. «Είναι βαθύτατα ιδεολογικές οι διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της γυναίκας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι στήριξη στο θεσμό της οικογένειας, της οικογένειας σε όλες τις μορφές της, σημαίνει στήριξη του δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή, και όχι εξάρτησή της απ’ την ίδια την οικογένεια. Σημαίνει στήριξη του δικαιώματος της γυναίκας για ίσες δυνατότητες, μ’ αυτές των αντρών, και όχι κοινωνική απομόνωση. Σημαίνει στήριξη για το δικαίωμα να είναι και εργαζόμενη και μητέρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή