Το χέρι του Θεού

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 18:22

A- A A+

22 Ιουνίου 1986. Η Αργεντινή κερδίζει με 2-1 την Αγγλία και προκρίνεται στα ημιτελικά του 13ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (το οποίο και κατακτά με 3-2 επί της Δυτικής Γερμανίας). Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία για το γκολ με το χέρι που σημείωσε ο Μαραντόνα. «Ο Θεός έβαλε το χέρι του», δήλωσε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Το αδιαφιλονίκητο δεκάρι των Αρτζεντίνος Τζούνιορς, της Μπόκα, της Μπαρτσελόνα, της Νάπολι και της Εθνικής Αργεντινής στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Εγώ ο Ντιέγκο» («Yo Soy El Diego» στο πρωτότυπο) εξομολογείται ότι έχει και προηγούμενο με την ομάδα της Λος Σεμπογίτας. «Στο πάρκο Σααβέδρα έβαλα ένα γκολ με το χέρι, οι αντίπαλοι με είδαν κι έτρεξαν στο διαιτητή. Τελικά το γκολ κατακυρώθηκε και έγινε το έλα να δεις... Ξέρω ότι δεν έκανα καλά, αλλά άλλο είναι να το κάνεις εν ψυχρώ κι άλλο πάνω στη βράση του παιχνιδιού. Θες να πιάσεις την μπάλα και το χέρι πάει από μόνο του. Θα θυμάμαι πάντα ένα διαιτητή που μου ακύρωσε ένα γκολ που έβαλα με το χέρι σ' ένα ματς εναντίον της Βέλες, πολλά χρόνια μετά από τη Λος Σεμπογίτας και πολλά χρόνια πριν από το Μεξικό του '86. Με συμβούλευσε να μην το ξανακάνω. Τον ευχαρίστησα, βέβαια, αλλά του είπα ότι δεν μπορούσα να του υποσχεθώ τίποτα. Δεν ξέρω αν χάρηκε για το θρίαμβό μας εναντίον της Αγγλίας».

Το 1991 ξεκινά η αρχή του τέλους για τη μονάδα που ήταν στο γήπεδο μία ομάδα μόνος του, το «χρυσό αγόρι» (πίμπε ντ' όρο) του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ναρκωτικών. Τιμωρείται, επανειλημμένως, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο ύστερα από υπερβολική χρήση κοκαΐνης, όμως καταφέρνει να κερδίσει κι αυτήν τη μάχη.

22 Ιουνίου 2005. Το βραβείο «Ντομίνγκο Φαουστίνο Σαρμιέντο» απονεμήθηκε στον Ντιέγκο Μαραντόνα από την Γερουσία της Αργεντινής για την ποδοσφαιρική του διαδρομή, αλλά και για την μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα του πολιτισμού, των τεχνών ή του αθλητισμού για την θετική του επίδραση στο κοινωνικό σύνολο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή