Βενεζουέλα: Το 2017 το δημοψήφισμα, λέει ο Μαδούρο

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 15:28
UPD:15:31
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Το δημοψήφισμα, που προωθεί η αντιπολίτευση για την ανάκληση του προέδρου, Νίκολας Μαδούρο, δεν μπορεί να λάβει χώρα φέτος. Αυτό υπογράμμισε ο ίδιος ο πρόεδρος της βυθιζόμενης σε οξύτατη οικονομική κρίση και κοινωνική αναταραχή χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για τη διεξαγωγή του εντός του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα επικυρώθηκαν 1,3 εκατομμύρια υπογραφές (από το 1,5 εκατ. που είχαν συγκεντρωθεί και κατατεθεί στις αρχές Μαΐου από την αντιπολίτευση), οι οποίες πάντως υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο για την πρόκληση δημοψηφίσματος. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιμένουν πλέον την ανακοίνωση από την Εφορευτική Επιτροπή των ημερομηνιών, κατά τις οποίες οι υπογράφοντες θα προσέλθουν να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους, προσωπικά και με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

EURONEWS

Ωστόσο εάν η κυβέρνηση πει "όχι" στο δημοψήφισμα, η διαδικασία προβλέπει πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει 4 εκατ. υπογραφές ώστε να είναι σε θέση να οργανώσει αφ’ εαυτού της το δημοψήφισμα, το αριθμητικό αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να υπερβαίνει τις ψήφους (7,5 εκατ.), που είχε συγκεντρώσει ο Μαδούρο για να αναδειχθεί πρόεδρος στις εκλογές του 2013.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση για απάτη και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της όλης διαδικασίας.

«Εάν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτό θα λάβει χώρα το 2017. Τελεία και παύλα» διεμήνυσε. «Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα» κατέληξε σε ομιλία του στο Καράκας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή