Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και διαφωνίες εντός της κυβέρνησης

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 13:48
UPD:17:27
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε τρία επίπεδα θα κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, στην προσπάθειά της να μετακινηθεί το βάρος του δημόσιου διαλόγου από τη διαρκή πλέον διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τα δημοσιονομικά σε θέματα που είτε είναι ζητούμενα για την κοινωνία, είτε θεωρεί πως αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ίδια.

Συγκεκριμένα, μετά το «άνοιγμα» της θεσμικής συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό και φυσικά τον αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί στη  Βουλή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρετουσάρει το κοινωνικό της πρόσωπο, ιδιαίτερα έναντι των στρωμάτων εκείνων της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από μέτρα όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ατζέντα του διαλόγου ενώ σκανάροντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπως της «Κάπα Research» για «Το Βήμα της Κυριακής», στέκονται στο γεγονός ότι οι πολίτες εκτιμούν θετικά το  τέλος της αξιολόγησης (62,5%), στο ότι, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, από 48,1% σε 56,2% και στο ότι προσφυγή στις κάλπες επιθυμεί μόνο το 35,5%.

Βέβαια εντός της κυβέρνησης η συζήτηση δεν είναι ανέφελη. Μια σειρά στελεχών εκτιμά ότι η στροφή προς την κοινωνία και την καθημερινότητα του πολίτη είναι ζωτικής σημασίας για την αναστροφή του κλίματος και ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα με «κοντό» χρονικό ορίζοντα.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο του εκπροσώπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτση στην ιστοσελίδα της κίνησης των 53+ commonality.gr, στο οποίο ο βουλευτής σημειώνει ότι «πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και ότι «μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών».

Ωστόσο και παρά τις όποιες προθέσεις στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι τα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα ενώ από το φθινόπωρο οι θεσμοί θα επανέλθουν τόσο για την εκταμίευση του υπόλοιπου των 10,5 δισ. (απομένουν 15 προαπαιτούμενα) όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Θα επιχειρηθούν κάποιες στοχευμένες δράσεις μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, υπό το βλέμμα των θεσμών, αλλά μέχρι εκεί. Γι' αυτό και μια σειρά κυβερνητικών στελεχών επιμένουν πως μόνο μια αλλαγή στο οικονομικό κλίμα, η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η επαναφορά του waiver, η άρση των capital controls και σε βάθος χρόνου η έξοδος στις αγορές, θα επαναφέρει το πολιτικό πλεονέκτημα στην πλευρά της κυβέρνησης.            

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες την ερχόμενη εβδομάδα σε μια ομιλία του εφ΄όλης της ύλης που κατά πολλούς θα είναι και η απάντηση στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα την Τετάρτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή