Εμφαση την κοινωνική επανένταξη των χρηστών

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 16:22
A- A A+

Η εξαγγελία του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ότι υπάρχει σκέψη στο θέμα της αποτοξίνωσης των ατόμων που χρησιμοποιούν παραισθησιογόνες ουσίες να χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές κλινικές, αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το «18 ΑΝΩ».

Ειδικότερα, η κα Κ. Μάτσα, εκ μέρους του «18 ΑΝΩ» δήλωσε ότι η κοινωνική επανένταξη -στην οποία αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπής αν ο απεξαρτώμενος δεν ενταχθεί στην αγορά εργασίας- είναι αδύνατον να γίνει στο πλαίσιο μιας κλινικής, ενώ έθεσε και το ερώτημα ποιά Ταμεία θα πληρώνουν το κόστος, όταν ακόμα και το «18 ΑΝΩ» κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρήστος Γιαννάκης επισήμανε ότι, από το 1996 έως και τον Απρίλη του 2004 από τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών το 64% αφορούσε θεραπευτικά προγράμματα και μόλις το 7% δαπάνες κοινωνικής επανένταξης.

Η κα Μάτσα πρόσθεσε ότι το «18ΑΝΩ» πρόκειται σύντομα να δημιουργήσει πρόγραμμα απεξάρτησης στο πλαίσιο του ΕΣΥ με έμφαση την κοινωνική επανένταξη και την υποστήριξη της οικογένειας.

Επίσης ότι άμεσα θα λειτουργήσει πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής για μητέρες χρήστες ουσιών, ότι σύντομα θα δημιουργηθεί αγροκτηνοτροφική μονάδα για εξαρτημένα άτομα στη Βοιωτία, καθώς και κινητή μονάδα πρόληψης, όπως και συμβουλευτικός σταθμός για τους μετανάστες.

Τέλος, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα που υπάρχει με το νόμο 2331/95 που αφορά τα ναρκωτικά και ο οποίος «αφήνει παράθυρα για αυθαιρεσίες εκ μέρους των αστυνομικών και δικαστικών οργάνων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή