Τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΟΛΘ και ναυτιλιακούς πράκτορες, αλλά όχι με τους εργαζόμενους, καθώς οι τελευταίοι ήθελαν έναν ανοιχτό διάλογο, παρουσία συγκεντρωμένων απεργών, και όχι συνάντηση με εκπροσώπους τους, όπως είχαν προγραμματίσει οι βουλευτές.
Αργότερα, οι βουλευτές εξήγησαν στους δημοσιογράφους πως δεν υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου με τους εργαζόμενους σε συνθήκες οχλοβοής, ενώ υποστήριξαν πως μεταξύ των απεργών ήταν και κάποιοι εγκάθετοι που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μια εικόνα σε βάρος του κλιμακίου της ΝΔ ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις καταστροφικές συνέπειες από την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΘ, λέγοντας πως οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση στο λιμάνι είναι δραματική. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία και τη διοίκηση του ΟΛΘ να ασκήσει ένδικα μέσα εναντίον τους. Παράλληλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προκύπτει ότι διασφαλίζονται επαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΘ.
«Βρισκόμαστε στο παρά πέντε και κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία σημείωσε ότι «είναι παγιδευμένη στις δικές της αντιφάσεις», σε σχέση με αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση για τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτά που πράττει τώρα. Προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις αγωνίες των εργαζομένων, αλλά οι επιπτώσεις από την απεργία είναι καταστροφικές για τη Θεσσαλονίκη.
Η ζημιά από την 18ήμερη απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΘ είναι μεγαλύτερη από εκείνη των πολυήμερων κινητοποιήσεων του 2008, θίγονται δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως οι εξαγωγικές, και ο τζίρος του ΟΛΘ έχει πέσει στα 50.000.000 ευρώ όταν το 2007 ήταν 70.000.000 ευρώ, επισήμανε ο κ. Καράογλου.
Ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει την κατάσταση στα λιμάνια με υπευθυνότητα, σε αντίθεση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Είπε, ακόμα, πως ίσως οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ δεν είχαν τη διάθεση να συζητήσουν μαζί τους γι αυτό και αρνήθηκαν την πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπείας.