Βατικανό: Το θέμα του Πατριαρχείου θα επηρεάσει την απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 17:05
A- A A+

«Οφείλουμε να θέσουμε επιτακτικά το πρόβλημα της Τουρκίας: Η προσοχή μας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως θα επηρεάσει την απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Αυτό τόνισε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο καρδινάλιος της Βενετίας, Αντζελο Σκόλα, μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Αγίας Εδρας.

«Εάν κάποιος μιλά για "διασταύρωση" (πολιτισμών και θρησκειών), τότε δεν μπορεί παρά να τάσσεται υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Οταν μιλάμε για την Ευρώπη εννοούμε πάντα την Ευρωπαϊκή Ενωση; Ασφαλώς και η Ευρώπη οφείλει να θέσει επιτακτικά το πρόβλημα της σύγκρισης με την Τουρκία και με ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Αυτή σύγκριση πρέπει να μας οδηγήσει κατ' ανάγκη στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Δεν το αποκλείω, αλλά και δεν το προεξοφλώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καρδινάλιος Σκόλα.

«Για μας τους Χριστιανούς», πρόσθεσε, «το θέμα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως εγκλωβισμένου επί τουρκικού εδάφους είναι ένα αγκάθι. Αναμφιβόλως η Ευρώπη καλείται να επιληφθεί του θέματος, αλλά δεν γνωρίζω να πω τί οφείλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Υστερα είναι και η Ρωσία. Η Ευρώπη ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει χωρίς τη Ρωσία, αλλά αυτό σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Για μας τους Χριστιανούς η προτεραιότητα του οικουμενικού διαλόγου είναι αποφασιστικής σημασίας και η δέσμευσή μας να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις με το Πατριαρχείο πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Οφείλουμε να ακούσουμε τα αιτήματα του, έτσι ώστε η Τουρκία να γίνει δεκτή στην Ενωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή