Οι τιμές των φωτοβολταϊκών αναμένεται να σημειώσουν δραματική πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς επιβραδύνονται οι νέες εγκαταστάσεις στην Κίνα, προκαλώντας ένα πλεόνασμα ηλιακών πάνελ στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με ανάλυση από την εταιρεία συμβούλων IHS, η Κίνα πρόσθεσε 13 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, πλησιάζοντας το ετήσιο ανώτατο όριο των 20 γιγαβάτ της χώρας.
«Οι γρήγορες εγκαταστάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση της ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις εγκαταστάσεις να πέφτουν έως και κατά 80%», αναφέρει η έκθεση της IHS.
Αυτά είναι άσχημα νέα για τους κατασκευαστές, αλλά καλά για την παγκόσμια προσπάθεια προώθησης της ηλιακής ενέργειας.
Η ανάλυση της εταιρείας UBS προβλέπει με τη σειρά της ότι η Κίνα δεν θα αντιμετωπίσει καμία δυσκολία να εγκαθιστά 20 γιγαβάτ ετησίως για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε έτη.
Παγκοσμίως το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει κατακόρυφα, διαταράσσοντας τα επιχειρηματικά σχέδια των παραδοσιακών φορέων της αγοράς και προσφέροντας ευκαιρίες αποφυγής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας Πιγιούς Γκογιάλ δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο ότι η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από τον άνθρακα σε πολλά μέρη της χώρας, ενώ στη Χιλή, ο ταχέως αναπτυσσόμενος ηλιακός τομέας έχει επεκταθεί τόσο γρήγορα που η χώρα έχει διανείμει ενέργεια δωρεάν.
Τέλος, στη Μέση Ανατολή έχει ανακοινωθεί μία πληθώρα νέων ηλιακών έργων από το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.