«Πωλητήριο» στο πατρικό σπίτι της Τζάνις Τζόπλιν

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 12:12
A- A A+

Το απλό σπίτι στη σκληρή πόλη διυλιστηρίων του Πορτ Άρθουρ στο Τέξας όπου μεγάλωσε τη δεκαετία του ‘50 η θρυλική μορφή  της ροκ, Τζάνις Τζόπλιν, πωλείται έναντι μισού εκατομμυρίου δολαρίων (438.000 ευρώ).

Η τιμή πώλησης για το σπίτι των 121 τετραγωνικών με την μικρή μπροστινή του βεράντα, είναι δεκαπλάσια από εκείνη άλλων σπιτιών στην περιοχή. Περιλαμβάνει μια πινακίδα με την ιστορία της οικίας... και μια σταθερή συρροή θαυμαστών της γυναίκας που έγινε γνωστή ερμηνεύοντας τραγούδια όπως τα «Me and Bobby McGee» και «Piece of my Heart».

Οι τωρινοί ιδιοκτήτες του σπιτιού, που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα ανατολικά του Χιούστον, έχουν φυτέψει θάμνους γύρω από το οικόπεδο για να εμποδίσουν τους περίεργους να πλησιάζουν στα παράθυρα προσπαθώντας να διακρίνουν το εσωτερικό του, όπως είπε η κτηματομεσίτης Νταϊέν Φερνάντεζ. «Οι ιδιοκτήτες έχουν επισκέψεις από όλον τον κόσμο. Έρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία - μερικοί έχουν προσφέρει 2.000 δολάρια (1.754 ευρώ) για να κοιμηθούν στο πάτωμα του υπνοδωματίου της Τζάνις», ανέφερε σε συνέντευξη. Η κτηματομεσίτης σημείωσε πως οι τωρινοί ιδιοκτήτες του σπιτιού, οι οποίοι δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους, δεν δέχθηκαν τις προσφορές.

Σύμφωνα με την Σάρα Μπέλιαν, του Μουσείου του Κόλπου (του Μεξικού), το σπίτι περιέχει και αυτόγραφο.  Η Τζάνις και η αδερφή της σκάλισαν τα ονόματά τους σε ξύλο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η γυναίκα που έσπασε την ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή

Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν (1943 - 1970) ήλθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχικά ως τραγουδίστρια των «Big Brother and the Holding Company» και, αργότερα, με σόλο καριέρα, με συγκροτήματα, όπως οι «Kozmic Blues Band» και οι «Full Tilt Boogie Band». Κυκλοφόρησε μόλις 4 στούντιο άλμπουμ (εκ των οποίων ένα μετά θάνατον), και θεωρείται η καλύτερη, ίσως, ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.

Το 1995, τιμήθηκε με την είσοδό της στο «Rock and Roll Hall of Fame», ενώ το 2005, κέρδισε το βραβείο Γκράμι «Lifetime Achievement Award». Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα του με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, το 2004, και στην 28η με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, το 2008.

Η Τζόπλιν κατάφερε να «σπάσει» την ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή, μαζί με την πρώτη γυναίκα αρχηγό συγκροτήματος, Γκρέις Σλικ (Jefferson Airplane), και άλλες ερμηνεύτριες, όπως οι Πάτι Σμιθ, Τζόαν Μπαέζ και Μαριάν Φέιθφουλ, με αποτέλεσμα να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες τραγουδίστριες. Η συγγραφέας Μέγκαν Τέρρυ υποστήριξε ότι η Τζόπλιν ήταν η θηλυκή εκδοχή του Έλβις Πρίσλεϋ, όσον αφορά στην ικανότητά της να «αιχμαλωτίζει» το κοινό.

Ο θάνατός της, την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου 1970, εξέπληξε τους θαυμαστές της και συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής, ο οποίος - δύο εβδομάδες νωρίτερα (18 Σεπτεμβρίου του 1970) - είχε πληγεί από την απώλεια του Τζίμι Χέντριξ.

Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ.  Το σώμα της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της σκορπίστηκαν από ένα αεροπλάνο στον Ειρηνικό Ωκεανό και στο Στίνσον Μπιτς. Στη διαθήκη της, άφηνε 1.500 δολάρια για τη διοργάνωση μιας αποχαιρετιστήριας γιορτής, στην περίπτωση που πέθαινε. Η γιορτή αυτή έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου του 1970 στο Σαν Ανσέλμο της Καλιφόρνια.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς