Σκιές στο κυβερνητικό restart από εργασιακά και προσφυγικό

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 11:12
UPD:15:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε επικοινωνιακό μπαράζ έχουν επιδοθεί κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου με στόχο, όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος, αφενός να σηματοδοτήσουν το πέρασμα στη μετά αξιολόγηση εποχή αφετέρου να απαντήσουν σε μία μερίδα ΜΜΕ που όπως λένε «δεν χάνει ευκαιρία να χτυπήσει την κυβέρνηση».

Ωστόσο, εντός του Μαξίμου ο προβληματισμός για σημαντικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όπως ο εργασιακός νόμος, που «ανοίγει» το φθινόπωρο όσο και για τη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας στο προσφυγικό είναι κάτι παραπάνω από έντονος.

Για μεν το πρώτο, ο Πρωθυπουργός διόλου τυχαία τόνισε στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι  στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως συνέβη με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις, αλλά απέφυγε να βάλει «κόκκινες» γραμμές.

Η ατζέντα των εργασιακών θα ανοίξει στις 20 Ιουνίου όταν η επιτροπή των ξένων εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους δανειστές ,με ένα μόνο μέλος της από την ελληνική πλευρά, θα έρθει στην Αθήνα.

Για δε το δεύτερο, ο Τούρκος πρόεδρος ΤαγίπΕρντογάν, μετά και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλη,απειλεί ευθέως με κατάρρευση της συμφωνίας, γεγονός που συνδυάζεται και με μία αργή αλλά σταδιακή αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, γεγονός ιδιαιτέρως ανησυχητικό σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Επί του παρόντος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή, σημειώνει ότι πλέον η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει «σε ευρύ ορίζοντα» και ότι πρέπει να εφεύρει «εξαρχής τους θεσμούς, με τρόπο που να υπηρετούν τους εργαζόμενους και να δημιουργούν τις βάσεις για βιώσιμη, δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία».

Εσωκομματικά ο κ. Δραγασάκης στέλνει το μήνυμα, εν όψει συνεδρίου, ότι «κυβέρνηση με κορμό της Αριστεράς χωρίς αριστερό κόμμα δεν γίνεται».

Στην ίδια εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης σημειώνει ότι «μπήκαν οι βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο» και ότι κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επιχειρούν τη «δύσκολη σύζευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη».

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, όπως δείχνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά της με τη ΝΔ (7,5 μονάδες) παγιώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι αφενός τα περιθώρια για νέα «σκληρά» μέτρα τόσο κοινοβουλευτικά όσο και σε επίπεδο κοινωνίας είναι ανύπαρκτα αφετέρου είναι επιτακτική η ανάγκη να φανεί ένα φως στο τούνελ αφού το χαρτί της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας «κάηκε» από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή